Bilecik'te Şerbetçiotu Çalışmaları

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla şerbetçiotunun canlandırılmaya çalışılıyor.

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla şerbetçiotunun canlandırılmaya çalışılıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, merkez İlyasbey Köyü Muhtarı Cavit Bayhan'ın 70'li yıllarda üretimi yapılan şerbetçiotunu tekrar canlandırmak istediklerini bildirmesi üzerine, çalışmaların yapıldığı kaydedildi.

Tarbes A.-Ş ile yapılan görüşmeler neticesinde 4 önder çiftçi ile 33 dekar alanda sözleşme imzalanarak bin 485 pençe dağıtıldığı belirtilen açıklamada, ziraat mühendisleri Gülfem Afşin ve Ceyda İbrik ve TARBES AŞ'den Dr. İlker Bağcı ve Eylem Akgün'ün İlyasbey ve Taşcılar köyünde pençe dikimleri ve şerbetçiotu üretimi hakkında bilgiler verdiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

-Şerbetçiotunun getirdikleri-

Şerbetçiotu, ağırlıklı ilaç sanayisinde, ekmek ve bira mayasında kullanılıyor. Türkiye'de Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretimi yapılan şerbetçiotunun sadece dişi çiçeklerinden (koza) faydalanılıyor. Üreticiler için önemli gelir kaynağı olan şerbetçiotu, daha çok buğday, arpa ve ayçiçeği üretiminden başka hiçbir tarla bitkisinin yetiştirilmediği bölgede küçük aile işletmeciliği olarak yapılıyor.

Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçiotu, Türkiye'de üretim yapan bira üreticilerine yönelik alım yapan kooperatife bağlı olarak sözleşmeli çiftçiye istihdam imkanı sağlıyor.

Muhabir: Muhsin Arslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: