Bilecik'te "Tarih Ve Kültür" Sohbetleri

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Türkiye'nin, Orta Asya politikalarında başarılı olamadığı ve iyi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Türkiye'nin, Orta Asya politikalarında başarılı olamadığı ve iyi ilişkiler kuramadığı iddia etti.

Prof. Dr. Alpargu, Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Ruslar'ın Orta Asya'yı İşgali" konulu bir konferansta verdiği konuşmada, Orta Asya coğrafyasının 19. yüzyıla kadar "Türkistan" adıyla anıldığını belirterek, Ruslar tarafından bu ifadenin kaldırıldığını kaydetti.

Rusya'nın uzun vadeli politikalarını Orta Asya'da başarılı bir kolonileşme faaliyetiyle gerçekleştirdiğini Prof. Dr. Alpargu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Osmanlı Devleti'nin Türkistan coğrafyasında etkisiz kalması, Rusya ile siyasi ilişkilerin bozulacağı endişesi ve coğrafi uzaklık ve olumsuz şartlardan kaynaklanıyor. Rusya'nın 1552 yıllarında en büyük işgallerini gerçekleştirerek Orta Asya'ya kalıcı olarak yerleştirdi. Altın Orda Devleti'ni Timur yıktı. Timur, Türk'tü Altın Orda Devleti de Türk devletiydi. Biz, Türk soydaşları olarak, kendi içimizde iyi geçinmeyi öğreneceğiz. Kendi içimizde barış içinde, birbirimizi çok sevmeyi öğreneceğiz. Zorluk zamanlarda ayağa kalkmayı değil, barış zamanında ayağa kalkmayı öğreneceğiz. Türkiye, Orta Asya politikalarında başarılı olamadı ve iyi ilişkiler kuramadı."

Konferansın ardından, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Prof. Dr. Alpargu'ya üzerinde Şeyh Edebali Üniversitesi'nin amblemli bulunan bir tabak hediye etti.

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

Muhabir: Mesut Tankulu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz