Bilecik'ten Dünyaya "salyangoz" Ihracatı

Bilecik'te faaliyet gösteren bir fabrika, dünyanın çeşitli ülkelerine "kara salyangozu dolması" ihraç ediyor.

Bilecik'te faaliyet gösteren bir fabrika, dünyanın çeşitli ülkelerine "kara salyangozu dolması" ihraç ediyor.

Fabrika Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Yılmaz Akın, AA muhabirine, Bilecik bölgesinde salyangozların kaliteli olmasından dolayı tesisin yaklaşık 23 yıl önce kurulduğunu söyledi.

Elde ettikleri salyangozların hem kabuk hem de et yönünden istenen özelliklerde olduğunu belirten Akın, tesise gelen salyangozları pişirme, kalibre etme, dolma ve tereyağlı salyangoz yapma işlemlerine tabi tuttuklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Akın, salyangozları büyüklüklerine göre uygun derecede pişirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Pişirme işleminden sonra ürünü bir gece özel sosunda dinlendiriyoruz. Daha sonra pişirilen salyangozlar tek tek kabuklarına koyarak, müşterinin talebine göre eksi 18 derecede paketleyip gönderiyoruz. Bütün işlemlerde kalite ve müşteri memnuniyetini göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü Avrupa'ya bu tür ürünleri ihraç etmek kolay bir şey değil. Ürünlerimiz önce Fransa'ya ulaştırılmakta, daha sonra buradan dünyanın çeşitli ülkelerine gönderilmektedir. Salyangozu donmuş şekilde alıyoruz ve depolarımızda muhafaza ediyoruz."

-Fransızlar'ın vazgeçilmez gıdası-

Tesisteki üretim miktarını adet olarak belirlediklerini dile getiren Akın, günlük yaklaşık 600 bin salyangoz işleme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti.

Akın, yılın 9 ayında salyangoz, 3 ayında da kara midye kabuğu ihraç ettikleri bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"Bilecik'ten dünyaya kara salyangozu dolması ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz salyangozlar gıda olarak tüketiliyor. Tüketimi ise normal fırınlarda 180 derecede 3-5 dakika arasında pişiriliyor. Kabuğun içinde et, etin üstünde tereyağlı sos konularak fırınlarda 3-5 dakika yeniden pişirilip servis ediliyor. İki yaşından küçük salyangozların tüketilmesi doğru değil. Özellikle Fransızlar'ın vazgeçilmez bir gıdasıdır. İki ayda bir denetimlerimiz oluyor. Her yıl almak zorunda olduğumuz Uluslararası Gıda Standardı (IFS) var. Bu standart, Avrupa ülkelerine ürün ihraç edebilmenin kriterlerinden biridir. Bu ciddiyet ve hijyenle çalışıyoruz. Amacımız iyi, kaliteli ürünler ihraç etmektir."

Reklam
Reklam

İhraç ettikleri midye kabuklarını, İstanbul ve İzmir'den temin ettiklerini bildiren Akın, bu kabukları işleyip dezenfekte ettikten sonra piyasaya arz ettiklerini ve yılda yaklaşık 200 ton işlenmiş kabuk sattıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: