Biled Projesi Hayata Geçirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen BİLED Projesi hayata geçirildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen BİLED Projesi hayata geçirildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Proje kapsamında il ve ilçeler dahil 100 halk kütüphanesinde 'Ekran Büyütme programı', 'Ekran Okuma Programı, 'Sensörlü Kitap Okuma Programı' ve 'Masaüstü Büyüteç Sistemi' ile yazılmış donanımlar bu kütüphanelerimizde sağlanmıştır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği "Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED)” Projesi hayata geçirildi. Farabi Hotel'de gerçekleştirilen toplantı projenin tanıtım filminin gösterimi ile başladı. BİLED Projesi ile bilgi veren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, "Engelliler hakkı sözleşmesi Birleşmiş Milletler'de 13 Aralık 2006 yılında oy birliğiyle kabul edildi. Bundan 3 ay sonra da Türkiye'de Mart 2007'de bu sözleşmeyi imzalamış bulunuyor. Bu sözleşme ile engellilerin topluma dahil olması, ayrımcılıktan korunması, hizmetlerin engelliler için erişilebilir olması ve yasalar önünde eşit konumda olmaları konusunda çok çeşitli yükümlülükler getirmiştir" ifadelerinde bulundu.

Reklam
Reklam

Bakan Yardımcısı Arıcı, bilgi kaynaklarına kendi kendilerine kimsenin yardımı olmaksızın erişebilmeleri ve bunları etkin olarak kullanmaları görme engellilerin de temel hakları olduğunu vurgulayarak, "Bu bağlamda halk kütüphanelerinde görme engellilere uygun hizmetler geliştirilmektedir" dedi.

Son yıllarda bakanlığa bağlı kütüphanelerde konuşan kitapların bulunduğunu ve çeşitli hizmetlerin verildiğini açıklayan Arıcı, "Ancak niteliği yükseltmek ve ulaşılabilirliği artırmak amaçlı ülke genelinde 100 kadar kütüphanede görme engellilere yönelik bir hizmet tasarlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda BİLED Projesi hayata geçmiştir" şeklinde konuştu.

Bu projeyle görme engelli vatandaşların bilgiye ulaşmasında, kişisel gelişimlerine ve zamanlarını değerlendirmelerinde katkı sağlayacağını bildiren Arıcı, "Diğer kullanıcılarla aynı ortamda, aynı şartlarda kütüphane hizmetlerinden yararlanacaktır. Proje kapsamında il ve ilçeler dahil 100 halk kütüphanesinde 'Ekran Büyütme programı', 'Ekran Okuma Programı, 'Sensörlü Kitap Okuma Programı' ve 'Masaüstü Büyüteç Sistemi' ile yazılmış donanımlar bu kütüphanelerimizde sağlanmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, uzaklık mesafesinin iki beyin arasında olduğunu belirterek, "Bu mesafe çözülürse engellerde çözülür. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bu mesafeyi çözdü" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: