Bilge’de katliamın izleri siliniyor

İki yıl önce Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliam...

İki yıl önce Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliam sonrası hayata geçirilen proje ile katliamın izleri siliniyor. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen proje kapsamında köyün erkek ve kadınlarına aile içi şiddet, çocuk eğitimi ve psikolojik danışmanlık seminerlerinden sonra köyün genç kızlarına ise meslek edindirme kursları verilmeye başlandı.
Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından verilen eğitimler sayesinde Bilgeliler hayata tutunuyor. Bilgeliler Bilgileniyor Projesi sayesinde köydeki her yetişkine farklı konularda 12 seminer verildi. 25 genç kız ise nakış, dikiş ve seramik kurslarında eğitim alıyor. Ayrıca Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmenler başta olmak üzere ilçedeki 80 öğretmene Kürtçe kursu düzenlendi. Okulun ana sınıfı da proje kapsamında yeniden dizayn edilerek çocuk oyuncakları ile donatıldı.

Reklam
Reklam

"KÖY İÇİN SEFERBER OLDUK"
Projeyi yerinde incelemek üzere köye gelen Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahtiyar Gedik katliamın izlerini köyden silmek için seferber olduklarını söyledi. Gedik, okulu bir aile eğitim yuvasına çevirerek “Bu okulda hem annelerimizi hem de çocuklarını birlikte eğitimlere aldık. Annelerine mesleki eğitim verirken çocuklarını ise nezih bir şekilde döşediğimiz anaokulunda yaşlarına uygun eğitici oyunlarla hayata hazırladık.” dedi.
Proje Koordinatörü ve Okul Müdürü Nedim Sürer proje kapsamında öğrencilerin yanında veli ve öğretmenlere de eğitimler verdiklerini söyledi. Sürer, bölgede anaokuluna giden öğrencilerin konuştukları dil olan Kürtçe üzerine ilçede görev yapan 60 öğrenciye Kürtçe kursu verdiklerini belirterek, “Bu öğrencilerimizi çok yönlü bir şekilde yetiştirmek için Avrupa Birliği'nin de desteklediği proje kapsamında öğrencilerimize psikolojik danışmanlık hizmeti, velilerine mesleki eğitim, öğretmenlere ise Kürtçe kursları düzenledik. Öğrenci ve velilerimiz üzerlerindeki travmayı tam olarak atamasa da hayata yeniden bağlandılar. Okulumuzda öğrencilerimiz bir yandan ders görürken anne ve babalarına da aile içi şiddet, çocuk eğitimi gibi konularda seminerler verdik.” diye konuştu.
Köydeki kızlara hem ablalık hem de öğretmenlik yaparak onların bir daha hayata tutunmalarını sağlayan seramik dersi öğretmeni Emine Demirtaş, şunları söyledi: “Kurs sayesinde 6 alanda ders veriyorum. Güneydoğu kadınları zaten becerikli oluyorlar. Onlara bir kapı açınca zaten hemen onu kapıp öğreniyorlar. Bu kurs halk eğitim tarafından açılmış. Bu kurs zaten faydalı geçiyor. Bu kursların her yerde açılması gerekiyor. Hem kafalarını dağıtma hem de ekonomik anlamda biraz fayda sağlıyor. Katliamın izi halen üzerlerinde devam ediyor. Ben burada silahı beyinlerinden atmak istiyorum. Bunun için de yoğun bir şekilde çalıştım.”
Okulda nakış eğitimi veren Sevda Yalçın, “Kadınları eğitiyoruz. Nakış kursu veriyorum, hepsi rahat bir şekilde öğreniyor, hepsinin elleri zaten yatkın. Bu işi severek yapıyorlar. Bu mesleği öğrendikleri takdirde kendi ayakları üstünde durabilecekler.” ifadelerini kullandı.
Kursa katılan kız öğrencileri de kurs sayesinde hem meslek sahibi olduklarını hem de evde boş boş oturmaktan kurtulduklarını söyledi. Kız öğrencilerden Melek Çelebi, ilk defa bir kursta eğitim aldıklarını ifade ederek, bu kursun kendisi üzerinde çok büyük iz bıraktığını anlattı.
Bilgeli kadınlar katliamdan sonra geride kalan 62 yetim çocuğa hem annelik hem de ablalık yapıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz