İnönü Üniversitesi'nde Bilgeler Yolu Projesi'nin ilk etabı "Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu"nun açılışı yapıldı. İnönü Üniversitesi'nin 40. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında güzel sanatlar ve tasarım fakültesi B blok binası arkasındaki alanda gerçekleştirilen Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nun açılışına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer ve diğer fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve heykeltıraş sanatçılar katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Çelik, "Bilgeler Yolu Projesi, üniversitemizin hayata geçirmeye çalıştığı, güzel sanatlar ve tasarım fakültemizin katkılarıyla yürüyen bir projedir. Önümüzdeki akademik yılda üniversitemiz 40. yaşına girecektir. Biliyorsunuz, 40 yaş insan yaşamında da olgunluğun yaşı olarak ifade edilir" diyerek şöyle devam etti: "Bilgeler Yolu'nu iki kategoride değerlendireceğiz. Birincisi Türk bilgeleri, ikincisi ise evrensel anlamda dünyaya adını kazımış ve hafızalarımızda yer alan diğer bilgeler olacaktır. Onların özlü sözlerinin ve heykellerinin üniversitemizde olmasını arzu ettik. Her ne kadar sanat ve bilim evrensel olsa da kendi özdeğerlerini, kendi bilgelerini tanımadan diğer alanlara geçmenin uygun olmayacağını düşündük. Bu nedenle ilk etapta Türk bilgelerinin özlü söz ve heykellerinin yer alacağı 'Türk Bilgeleri Yolu' projesine başladık. İkinci etapta ise evrensel boyuttaki diğer bilgelerin özlü söz ve heykellerinin yer alacağı bir çalışma yapılacak."
Prof. Dr. Sağer ise Kırgızistan, Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Türkiye'den birçok heykeltıraş sanatçısının katıldığı sempozyumda 25 eser yapılacağını ve Bilgeler Yolu'nun bir nevi sanat yolu niteliği taşıyacağını kaydetti. Konuşmaların ardından Çelik mermer bloklara ilk murcu vurarak sempozyumu başlattı. Bir ay sürecek olan sempozyumda Battalgazi, Dede Korkut, Farabi, İbn-i Sina, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip, Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Niyazi Mısri, Karacaoğlan, Âşık Veysel, Mimar Sinan, Uluğ Bey, Nasrettin Hoca, Dede Efendi gibi bilgelerin yer alacağı 25 eser oluşturulacak. 1 Ağustos'ta ise Dünya Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu gerçekleştirilecek.