Bilgen: 'Hareketli çocuk zekidir’ yanlışına düşmeyin

Adana Özel Burç Öge İlköğretim Okulu, aile eğitim seminerleri kapsamında çocuklarda ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite’...

Adana Özel Burç Öge İlköğretim Okulu, aile eğitim seminerleri kapsamında çocuklarda ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite’ konulu toplantı düzenledi.
Velilerin dinleyici olarak hazır bulunduğu etkinlikte Psikiyatrist İbrahim Bilgen, ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite’ hususunda yanlış inanışların hayatın ileriki dönemlerinde ciddi sıkıntılara neden olabileceğini söyledi. Bilgen, dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememek (dürtüsellik) belirtileriyle ortaya çıkan bir durum olduğunu kaydetti.
Rahatsızlığın genellikle 7 yaşından önce başladığını ve kişinin hayatının genelini etkileyebilecek derecede önemli olabildiğini anlatan Bilgen, “Bu tür durumların ortaya çıkmasında kalıtım ciddi bir rol üstleniyor. Eğer ebeveynler çocuklarını dikkatli bir şekilde takip eder ve bazı gördükleri şeyleri doktorlarla zamanında paylaşırlarsa çocuklarının düzelmesinde çok önemli bir adımı da atmış olurlar.“ dedi.
Halk arasında “hareketli çocuk zeki çocuktur, enerjisi fazla geliyordur, bırakın konuşsun, büyüyünce düzelir” gibi yanlış inanışların oldukça yaygın olduğuna dikkati çeken Bilgen, “Son dönemlerde ‘ilaç kesinlikle kullanılmamalı, bağımlılık yapıyor’ gibi akla pek uygun olmayan düşüncelere inanan ebeveynler görüyorum. Bu tür yanlış inanışlar tedaviyi geciktirmekten başka bir işe yaramaz. Bu durumun tedavi edilemediği dönemler ergenlik ve yetişkinlikte sürer ve kişide ciddi sıkıntılar oluşturabilir.” diye konuştu.
Bu çocukların hayatlarının ileri ki dönemlerinde başarılı olamamak, sürekli iş değiştirmek zorunda kalmak ve en önemlisi alkol, uyuşturucu bağımlılığına yatkın olmak gibi süreçlerden geçebileceğini belirten Bilgen, erken dönemlerde alınan tedbirlerin söz konusu sıkıntıları yaşamalarını engellemek açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Seminer, velilerin sorduğu sorular ve tedavi yöntem ve sürelerinin konuşulması ile son buldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz