ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, bilgi toplumu stratejisinin, 2005 yılı içinde hazırlanmış olacağını açıkladı.
e-Dönüşüm İcra Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında 2005 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde bir açıklama yapan Şener, toplantıda telekom sektöründe izlenen politikalar ve sektörel mevzuat düzenlemelerinin gözden geçirileceğini, 2004 yılı sonunda nihayete eren e-Dönüşüm Türkiye Projesi kısa dönem eylem planıyla ilgili değerlendirmeler yapılacağını ve e-devlet kapsamıyla ilgili son gelişmelerin ele alınacağını ifade etti. Türkiye'de bilgi toplumu konusunda yapılan atılımlar ve gerçekleştirilmeye çalışılan işlerin sadece ulusal bazda değil, uluslararası alanda da göze çarpmaya başladığını ifade eden Şener, hükümetin bu yöndeki kararlılığının herkes tarafından dikkate değer bulunduğunu söyledi. Dünyanın en büyük ve güçlü bilişim şirketlerinin Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlemeye başladıklarını kaydeden Şener, bilgi toplumuna dönüşümün, başta başbakan olmak üzere tüm bakanların ve kamu kurumlarının öncelikli gündem maddesi haline geldiğini söyledi. Şener, bu gelişmelerde İcra Kurulu'nun bugüne kadar gerçekleştirdiği işlerin ve aldığı yerinde kararların büyük bir önemi olduğunu dile getirdi.
YÜZDE 68'İ TAMAM 2003-2004 yıllarını kapsayan kısa dönem eylem planının yaklaşık 1 ay önce sona erdiğini ifade eden Şener, geçen süre içinde elektronik imza, tek ve benzersiz numara sistemi, okullara bilgisayar ve geniş bant internet erişimi gibi konularda önemli gerçekleşmeler olduğunu, buna karşın başlatılan bazı çalışmaların henüz tamamlanamadığını söyledi. Yaklaşık 1 yıllık uygulama dönemi sonrasında 2004 yılı sonunda, kısa dönem eylem planında yer alan 73 eylemden 23'ünün tamamlandığını söyleyen Şener, çalışmalarda önemli mesafe kat edilen ve 2005 yılının ilk aylarında bitecek olanların sayısının 15, süreklilik arz eden eylemlerin sayısının ise 12 olduğunu açıkladı. Şener, bunlarla birlikte kısa dönem eylem planında tamamlanmış kabul edilebilecek eylemlerin sayısının 50 olduğunu, bunun da oransal olarak yüzde 68'e karşılık geldiğini dile getirdi. Şener şunları söyledi:
"Sayısal olarak bakıldığında önemli bir başarı olarak görülmeyebilir; ama bu 1 yıllık süreçte önemli kazanımlar sağlanmıştır. Elde edilen deneyimler ışığında değişen koşul ve ihtiyaçlara da cevap vermek üzere yeni bir eylem planı taslağı hazırlanmıştır. 2005 yılı eylem planı taslağı, e-Dönüşüm Türkiye Projesi Danışma Kurulu'nun ve kamuoyunun görüşleriyle şekillendirilmiştir. Yeni eylem planının çok yakında bir Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak yürürlüğe gireceğini umut etmekteyim. Yeni eylem planında yer alan 50 eylemden 19'u kısa dönem eylem planından doğrudan ya da uygun değişikliklerle aktarılan konulara ilişkindir. Geri kalan 31 eylem ise daha önce ele alınmamış konularla ilgilidir. Kısa dönem eylem planında doğal olarak daha çok altyapı hazırlık çalışmalarına ağırlık verilmişken, 2005 yılı eylem planında özellikle e-devlet konusunda uygulamaya yönelik eylemlere yer verilmiştir."
BİLGİ TOPLUMUNUN TEMELİ ATILIYOR
Bilgi toplumuna geçiş sürecindeki ülkelerde artık uygulamalar döneminin başladığına işaret eden Şener, Mernis, vergi otomasyonu, gümrük işlemleri, elektronik imza, kamu sertifikasyon altyapısı, kimlik paylaşım sistemi gibi önemli alanlardaki proje ve uygulamalarla bilgi toplumunun temel taşlarının yerlerine oturtulmaya başlandığını ifade etti. Şimdi bu temeller üzerine bilgi toplumunun üst yapısının kurulmaya başlandığını kaydeden Şener, bunun en popüler örneklerinden birinin, e-devlet ana kapısına ilişkin olduğunu söyledi. Şener, e-devlet ana kapısının, hem vatandaşların hem de iş aleminin iş ve işlemlerinde büyük kolaylıklar getirileceğini vurguladı. E-devlet ana kapısının teknik altyapısının kurulması görevinin Türk Telekomünikasyon AŞ'ye verildiğini belirten Şener, bu konudaki çalışmaların 2005 yılı içinde tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. Şener, 2005 yılının bilgi toplumu stratejisinin hazırlanması açısından da önem taşıdığına işaret ederek, "Ülkemizin AB ile ilişkilerinin bu kadar güçlendiği ve önemli bir dönemece geldiği bu dönem içinde Türkiye'nin bilgi toplumu stratejisi 2005 yılı içinde hazırlanmış olacaktır" diye konuştu.
Şener'in açıklamalarının ardından e-Dönüşüm İcra Kurulu 11. toplantısı başladı. Toplantıya DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, Başbakanlık Başmüşaviri Fikret Üçcan, TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş, Türk Telekom Genel Müdürü Celalettin Ekinalan ve diğer ilgili bürokratlar da katıldı.