Bilgin:" Açık pozisyon 6,6 milyar dolar"

İstanbul -(AA) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı TevfikBilgin, "Maalesef bazı Türk patronları, bankacılarımız, kendi güçlerini küçümsüyorlar. O kadar kriz geçirmiş, o kadar engebeleri aşmış bankalarını belli bir noktaya getirmiş patronlarımız, kendi kaynaklarını idrak etmekten kaçınıyorlar" dedi.

Bilgin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) "Basel II-Bankalara ve Reel Sektöre Etkileri" konulu Geleneksel Perşembe Toplantıları'na katıldı.

Toplantıda soruları yanıtlayan Bilgin, bankacılığın risk alma sanatı olduğunu belirtirken, dikkat edilmesi gereken temel noktanın "açık pozisyonlar" olduğuna işaret etti.

Reklam
Reklam

Bankaların, dalgalanmaların yaşandığı son bir haftada -9,2 milyar dolar olan açık pozisyonlarını -6,6 milyar dolara düşürdüğünü aktaran, BDDK'nın reel sektörün açık pozisyonunu takip etmediği yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine, kurumun görevinin bankaların mali bünyesinin sağlamlığını devam ettirmek olduğunu söyledi.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, piyasalarda devam eden sert hareket sonucu, bankaların konut kredisi faiz oranlarını yükseltmesine ilişkin soru üzerine de bunun bankaların icrai faaliyetleri olduğunu belirterek, "Buna müdahale edemeyiz" dedi.

Burada önemli olanının sektörün bundan nasıl etkilendiği olduğuna işaret eden Bilgin, "Sabit faizli verildiği için faiz oranlarında yükseliş devam ederse, bir şekilde zamanında verilen kredilerden bankalarımız zarar yapacaktır. Ama bizim analizlerimiz, bunun banka mali bünyelerine hemen hemen hiç etkisi olmayacağı yönünde" görüşünü aktardı.

Paniğe gerek olmadığına işaret eden Bilgin, "Ders çıkarmamız lazım. Bankaları çok yakından izliyoruz. Oldukça sağlam istikrarlı bir bankacılık sistemine sahibiz. Şu anda herhangi bir endişemiz yok güven ve istikrar devam ettiği sürece.." dedi.

Reklam
Reklam