Bilişim sektörü, teknoloji ile yakından ilgilenen, bilgisayar tabanlı cihazlar hakkındaki gelişmeleri takip eden kişiler için oldukça uygun bir alandır. İş imkanları ile dikkat çeken Bilgisayar Teknolojisi ve Bilim Sistemleri, günümüzde en çok tercih edilen meslekler arasında gelir.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilim Sistemleri bölümü, mezun olan öğrencilere birçok alanda deneyim kazanma imkânı da verir. Teknolojik cihazlarda, yazılım programlama ve geliştirmede, sistem yönetimleri tasarlama ve uygulamada yetkinlik kazanmak isteyenler bu bölümde eğitim almalıdırlar. Bu mesleği tercih eden kişiler hem özel hem kamu kurum ve kuruluşlarında çalışarak güvenli bir gelecek için adım atmış olurlar.
Bu bölümde okumayı tercih eden kişiler yazılım ve donanım alanlarında yetkinlik kazanırlar. Ayrıca teknolojik cihazların yapılarını tüm detayları ile öğrenirler. Sistem yönetimleri, ağ oluşturma, programlama, internet geliştirme uygulama çalışmaları yaparlar.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünde öğrenci yetiştiren okullar, bilişim sektörüne uzman çalışanlar yetiştirmeyi hedefler. Teknolojik cihazları geliştiren ve üreten yetkin ve kalifiye elemanlar kazandırma amacıyla öğrenci kabul eder.
Sayısal alandaki derslere ilgisi olan, bilişim ve teknolojiye yatkın, analitik düşünce yapısına sahip, iletişim becerisi bulunan ve ekip çalışmasına yatkın kişiler için uygun bir bölümdür. Bu bölümden mezun olarak bu alanda çalışmak ya da bu alanda eğitim veren bir kurumda öğretmen olmak mümkündür.
Bölümde, dört yıllık bir lisans programı dahilinde eğitim verilir. Bu da sekiz yarıyıla denk gelir. Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri üzerine eğitim almak için öncelikle Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik sınavlarına girmek gerekmektedir. Bu sınavlarda sayısal alanda alınan puanlar dahilinde okul tercihi yapılabilmektedir.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü için iki yıllık bir süreç de vardır. Bu süreç dahilinde önlisans eğitimi almak mümkündür. Dikey Geçiş Sınavı ile bu bölümden dört yıllık olan bölüme geçme imkanı vardır.
Lisans programında seçmeli ve zorunlu dersler bulunmaktadır. Programın içeriğinde yazılım, donanım, mobil, internet içerikli dersler verilmektedir. Dört yıllık süreçte güz ve yaz dönemlerine göre verilen dersler şunlardır:
Birinci yılda ekonomi ve matematik bilimi, bilgisayar hakkında temel bilgiler, yabancı dil, tarih, Türk dili dersleri verilir. Bu dersler: İktisada Giriş, Bilgisayar Programlamaya Giriş, Bilgisayara Giriş, Matematik, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel İşletme, Bilgisayar Uygulamaları.
İkinci sınıfta temel veri yapıları ve devreler üzerinde durulur. Nesne ve sınıf kavramı, programlama konuları işlenir. Bu yılın dersleri şunlardır: Veri Yapıları, Sayısal Devre Tasarımı, İstatistik, Yapısal Programlama, Nesne Tabanlı Programlama, İngilizce, Programlama Dili Uygulamaları, Dosya Organizasyonu ve İşlemleri, Bilgisayar Mimarisi.
Üçüncü yılda görsel programlama, internet uygulamaları, veri tabanı, bilgisayar ağları, mikro işlemciler gibi konulara yer verilir. Bu yılda görülen dersler: Görsel Programlama, İşletme Enformatik Sistemleri, İşletim sistemleri, İnternet Programlama, İngilizce, Bilgisayar Ağlarına Giriş.
Bölüm öğrencileri son sınıfta bitirme projelerinden sorumlu olurlar. Bu proje ile birlikte gördükleri derslerden bazıları şunlardır: Mesleki İngilizce, Sistem Analizi, Bilgisayar Güvenliği. Ayrıca seçmeli olarak şu dersler verilmektedir: İşletmelerde Kurumsal İmaj Yönetimi, Stres Yönetimi, Bilişim Etiği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Halkla İlişkiler, Tüketici ve Üretici Davranışları, Yönetim Muhasebesi, E Ticaret, Hizmet Pazarlaması, Operasyon Analizi ve Planlama, Bilgisayar Merkezli Yönetim, Gömülü Sistemler.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri mezunlarının özel sektörde iş olanakları oldukça fazladır. Tercihlerine göre devlet kurum ve kuruluşlarında da çalışabilirler. Bunun için Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek bu sınavda geçerli bir puan almaları yeterli olacaktır.
Bölümden mezun olan kişiler herhangi bir sektörde çalışan firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışma fırsatı bulurlar. Web tasarımcısı, Siber Güvenlik Uzmanı, Bilişim Teknolojileri Sorumlusu, Bilişim Uzmanı, Yazılım Uzmanı olarak çalışabilirler.
Çalıştıkları iş yerlerine bağlı olarak hem bireysel hem de ağ bilgisayarlarının bakım ve onarımlarından sorumludurlar. Bilgi işlem merkezlerindeki ağların, donanımsal ve yazılımsal düzenlemelerini yaparlar. İş yerindeki her türlü teknolojik cihazın tamirat, yenileme işlerini üstlenirler. İnternet üzerinden gelecek tehditlere karşı güvenlik sağlamak da onların görev tanımları arasındadır.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri mezunlarının kamuda iş olanakları KPSS sınavına girerek aldıkları puanlara göre değişiklik gösterir. Bu bölümün talebi ve çalışan ihtiyacı çok olduğundan atama puanları da diğer bölümlere göre daha düşüktür. Kamu alanında çalışma hakkı kazanan kişiler atandıkları kurum veya kuruluşun her türlü teknik desteğinden ve bilgi işlem biriminden sorumlu olurlar.
Özel sektörde ise firma hangi alanda çalışıyor olursa olsun bu bölümün mezunu olan kişiler için çalışma imkânı vardır. Tercihlerine göre okullarda akademisyen veya öğretmen de olabilirler.
Bölümün mezunları özel ya da kamu alanlarında türlü iş yerlerinde çalışma imkanı bulurlar. Kurumsal firmalarda, yazılım, yapay zeka, oyun şirketlerinde, ağ sağlayan şirketlerde iş bulabilirler. Siber güvenlik alanları da bu bölümün mezunlarının çalışabilecekleri mecralar arasındadır.
İlgi ve yeteneklerine göre oyun geliştirici olarak oyun üreten ve geliştiren firmalarda da kolaylıkla iş bulabilirler. İsterlerse yurt içinde ya da yurt dışında çalışma imkanları da vardır. Ayrıca il ve ilçe belediyelerinde, reklam ajanslarında, teknik servislerde çalışabilirler. Tüm sektör ve iş yerlerinde bilgi işlem ihtiyacı bulunduğundan iş alanları çok geniştir.