Bilgisayarın 30 yıllık yolculuğu

WASHINGTON (İHA) - Dünyada en hızlı gelişen ve günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan teknolojinin başında kuşkusuz bilgisayarlar geliyor. Bugün, geçmişi sadece 30 yıl öncesine dayanan kişisel bilgisayarların yerini alabilecek herhangi bir alternatif hayal bile edilemiyor.

Günlük hayatın her alanında yerini alan kişisel bilgisayarların yolculuğu bundan 30 yıl önce başladı. "Popular Electronics", 1975 yılının Ocak ayında Altair 8800'i tüketiciye tanıtarak yeni bir çağın kapısını araladı. Bu makineyi birkaç yıl sonra IBM-PC'ler ve Commodore-64'ler izledi. İlk bilgisayarlar, bugün aşina olduğumuz bilgisayarlardan çok bir elektrik trafosunu andırıyordu. Mavi renkli bu makinenin ön tarafında bir dizi düğme ve belli aralıklarla yanıp sönen kırmızı ışıklar yer alıyordu.
Almanya'nın Paderborn kentinde bulunan, dünyanın en büyük bilgisayar müzesi Heinz Nixdorf MuseumsForum'un yöneticilerinden Andreas Stolte, ilk bilgisayarları "Sıradan insanlara göre fazla karmaşık bir bilgisayardı. Ekranı, maosu, klavyesi, herhangi bir programı, hatta bir işletim sistemi dahi yoktu. Bütün bunları iğneyle kuyu kazar gibi kendiniz yapıyordunuz" diye anlatıyor.

Reklam
Reklam

Dünyanın ilk kişisel bilgisayarını Amerika Birleşik Devletleri'nin New Mexiko kentinde küçük bir imalathane sahibi olan Ed Roberts üretti. Roberts, çığır açan makinesini 400 dolara piyasaya sundu.

İlk bilgisayarı piyasaya sunan Ed Roberts'ın aslında iflasın eşiğinde olduğunu söyleyen Stolte, "Elinde avucunda ne varsa Altair projesine yatırdı. Bu iş için kullandığı krediyi geri ödeyebilmesi için en az 200 makine satması gerekiyordu. O bu sayının 800 olmasını umarken 2 yıl içinde 200 bin adet gibi bir rakama ulaştı" diye devam ediyor.

Bilişim dünyasının devlerinden ve dünyanın en zengin işadamlarından Bill Gates de ilk yazılımını Altair için yaptı ve Microsoft İmparatorluğu'nun temelini attı. Altair 8800 dar bir çevre tarafından tutulmasına karşın 1981'de piyasaya çıkacak olan IBM-PC ile tam 20 milyon adet satacak olan Commodore 64'ün öncülüğünü yaptı. Stolte, Commodore 64'ün hikayesini anlatırken, "Çok sayıda öğrenci tarafından da kullanılan Commodore 64'ün bir efsane haline gelmesinde, bu bilgisayarda oyun da oynanabilmesi rol oynadı. Bilgisayar dünyasına pek çok kişi Commodore 64'le adım attı, onların >ilk bilgisayarları' oldu. Bir nevi Commodore 64 kültürünün oluşumunda bunlar etkili oldu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam