Cihan Haber Ajansı (Cihan) Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, ‘vatandaş gazeteciliği’nin profesyonel medyanın alternatifi değil, onu tamamlayan ve zenginleştiren bir gelişme olduğunu söyledi. Bilici, özellikle internet ve akıllı telefonlar sayesinde sade vatandaşın, eskiden çok büyük yatırımlarla elde edilebilen medya gücüne sahip olma potansiyeli kazandığını ifade etti.
Cihan Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Yurttaş Gazetecilik’ isimli programında ders verdi. Öğrencilere vatandaş gazeteciliği hakkında bilgiler aktaran Bilici, geleneksel medya ile sanal medya arasındaki farkları değerlendirdi.
“Elinde fotoğraf ve video çekme imkanı olan telefonlarla her yerde vatandaşın bir gözünün olması, bizleri yani geleneksel medyayı zenginleştiren bir imkan” diyen Bilici, şöyle konuştu: “Eskiden gördüğünüz bir olayı en fazla bir televizyon kanalına telefon açıp bildirebilirdiniz. İlgilenmezlerse pek fazla şansınız olmazdı. Etrafınızdaki arkadaşlarınıza, sınıf arkadaşlarınıza söylerdiniz, biterdi. Eskiden sadece CNN ve BBC’nin elinde olan çok büyük yatırımlarla sahip olunan medya kurumlarının dünyaya ulaşma gücüne artık sade bir vatandaş da sahip. Facebook hesabınıza yazdığınız yazı, apartman girişine astığınız bir not değil. Çünkü Kore’deki bir insan da yazdığınızı veya paylaştığınız bir videoyu aynı anda görebiliyor. BBC’ye bir anda rakip olabiliyorsunuz. Sade vatandaşı güçlendirmek ve büyük yapıların neredeyse eşiti haline getirmek, bence yeni dönemin en önemli özelliği be artısı.”
Vatandaş gazeteciliğinin üç önemli dezavantajı olduğunu da belirten Bilici, bunları şöyle açıkladı: “Gazeteciliğin en önemli unsuru güvendir. Vatandaş gazeteciliğinde güven unsurunu sağlamak kolay olmadığı için klasik medya hala çok önemli. Siz Zaman ya da Hürriyet gazetesi okuyorsanız bu kurumlara güveniyorsunuz. Vatandaştan gelen bir haberi de netice de profesyonel bir gazetecinin süzgecinden geçmesi şart. Dolayısıyla bu, klasik meydanın vatandaş gazeteciliğine göre önemli bir avantajı. İkinci dezavantaj ise; internet ortamındaki habercilik faaliyetlerinin ekonomik açıdan ayakta kalma sorunu. Bir genç, güzel bir düşünceyle, çok süper bir web portalı veya blog yapabilir. Fakat internet kullanıcılarının çoğu para vermeye alışkın değil. Bu insan ekonomik barlığını nasıl sürdürecek. Bu handikapı aşmak için şimdi ABD'de bazı STK veya vakıflar ilgi alanlarında araştırmacı gazetecileri destekliyor. Kamu yararına haberler yapılmasını teşvik ediyor. Bu tür özgün modellere ihtiyaç var. Üçüncü dezavantaj ise sosyal medyada editör filtresinin olmaması. Herkes Twitter veya Facebook'ta kendinin editörü. Özgürlük açısından bu çok güzel ama sorumluluk yönüyle riskli. Bunun için belki küçük yaştan itibaren insanlara sosya medya kullanma eğitimi ve terbiyesi kazandırmak lazım."
Cihan Haber Ajansı'nın vatandaş gazeteciliğini teşvik için web sitesindeki haber hattı (cihan@cihan.com.tr) uygulaması ve Cihan Iphone uygulamasındaki 'çek-gönder' özelliğini anlatan Abdülhamit Bilici, vatandaşlar tarafından Cihan'a gönderilen ihbar maillerinin ve görüntülerin 10 editör tarafından değerlendirildiğini sözlerine ekledi. Bilici, "CHP'nin Avcılar'daki rahibe afişi" ve "Fatih'te polislerden sürücüye öldüresiye dayak" gibi ajansın vatandaş gazeteciliği haberlerine örnekler verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz