Bilim adamları Niksar'da

TOKAT (İHA) - Türkiye'de güneş tutulmasının depremi tetikleyeceği iddiaları tartışılırken, 7 profesör bu konuda halkı aydınlatmak için Tokat'ın Niksar İlçesi'ne geldi.

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım'ın 29 Mart'taki güneş tutulmasının yer çekimini etkileyeceği ve 3-10 Nisan 2006 tarihleri arasında Tokat'ın Niksar İlçesi'nde 6.8 ila 7 büyüklüğünde deprem olacağını iddia etmesi sonucu yaşanan endişe ve korku artarak devam ederken, halkı bilinçlendirmek amacıyla Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin'in davetlisi olarak 7 profesör Niksar'a geldi. Başkan Şahin'i makamında ziyaret eden profesörler, ilçe konusunda bilgi aldı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi eski Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, güneş ve ayın dünya üzerinde etkileri olduğunu, fakat bu etkilerin hepsinin küçük etkiler olduğunu söyledi. Görür, Niksar'da 1970'li yıllarda uzun dönemler kalarak çalışmalar yaptığını ifade ederek, "Bütün bu bölgelerin haritalarını yaptık. Dolayısıyla Niksar'ı bir kez daha görmekten memnunum. Güneş tutulmasıyla ilgili deprem söylentileri bizi üzmüştür. Elbette ki güneş ve ayın dünya üzerinde etkileri vardır. Diyelim ki atmosfer, hidrosfer dediğimiz su kütlesi üzerinde etkisi vardır. Üzerinde yürüdüğümüz yer kütlesinin üzerinde etkisi vardır. Bu etkilerin hepsi küçük etkilerdir. Hiçbir zaman sözünü ettiğimiz büyüklükte insanların hissedebileceği, yıkıma neden olacağı bir deprem üretmesi mümkün değildir. Bunu biz halka anlatmaya çalışıyoruz. Bu deprem olmayacaktır anlamında değil. Türkiye'de her zaman her yerde deprem olabilir. Çünkü bir deprem ülkesindeyiz. Dolaysıyla güneş tutulmasına bağlı olarak büyük bir deprem olmasının mantığı yok. Bu bilimsel değildir, doğruda değildir. Niksar halkını bu konularda aydınlatmak, hem de bilime inancı güçlendirmek için buradayız. Umarım bu akşam Niksar halkıyla görüş alışverişinde bulunarak, onları aydınlatabiliriz" dedi.

Reklam
Reklam

Görür, Niksar'a ilk bakışta deprem güvenliği olmadığını düşündüğünü ifade ederek, "Niksar depremlerden çok büyük şiddetle etkilenecek bir yer. Böyle bir yerde binaların depreme karşı güvenli olması lazım. Şehir planlamasının da deprem gerçeği doğrultusunda yapılması lazım. Kuzey Anadolu fay zonu boyunca her köyde, her kasabada TOKİ gibi çağdaş yapıların yapılıp bu şehrin bunlara dönüşmesini bekliyorum. Aksi halde yine içimiz acır, yüzlerce, binlerce insanı kurban etmiş oluruz" diye konuştu.

Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin'in davetlisi olarak ilçeye gelen Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, emekli Jeolog Prof. Dr. Baki Canik, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feryal Çeliker, bugün saat 19.00'da Niksar Kapalı Spor Salonu'nda yapılacak panelde Niksar ve çevresinin depremselliğini anlatarak halkı bilgilendirecek.

Reklam
Reklam