Bilim adamlarının AIDS aşısı bulma hayali

Çağımızın vebası AIDS'in hızla yayılmaya devam etmesine rağmen, hastalığın önüne geçebilmek için başlatılan bilimsel çalışmalar ise aynı hızda ilerlemiyor.

Çoğu insan AIDS'e karşı bulunabilecek sihirli bir aşının hayalini kuruyor, bilim adamları bu yönde araştırmalarını sürdürüyor. Ancak BM AIDS Programı Yöneticisi Peter Piot "Herşey o kadar kolay değil. Bilimin o kadar ilerlediğini düşünmek yanlış olur, çünkü henüz o kadar ileride değiliz" diyerek, gelinen noktayı açıkladı.

BM AIDS Programı Yöneticisi Peter Piot, AIDS aşısı için daha zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, o zamana kadar hastalıkla mücadelede sosyal bilinçlenmeye büyük rol düştüğünü söyledi. Piot, "Senaryomuzda önümüzdeki 5 hatta muhtemelen 10 yılda AIDS aşısının geliştirilemeyeceğinden yola çıkıyoruz. Yani en iyi aşı, sosyal aşı. Bundan eğitimi ve AIDS konusundaki aydınlanmayı kastediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

AIDS aşısını bulabilmek için çabalar 1980'li yılların sonlarında ABD'de başladı. İlk aşı örneği ilk kez insan vücudu üzerinde denendi. O zamandan bu yana araştırmacılar tarafından dünya çapında 30 kadar aşı geliştirildi, ancak tam anlamıyla başarıya ulaşılamadı.

"AŞI HER DERDE DEVA OLMAZ"

Piot, sihirli aşı konusunda hayallere kapılmamak gerektiği uyarısında bulunarak "Bu yüzden gerçek anlamda ortaya çıkarılacak ilk aşının yüzde yüz koruma sağlayacağını garanti edemeyiz. Aşı bulunduğunda belki aşılanan insanların ancak yarısı HIV virüsüne karşı korunmuş olabilecek, diğer yarısında aşı etkili olamayacak. İşte bu yüzden güvenli seks, cinsel yaşamda gerekli önlemlerin alınması hala tek çare gibi görünüyor. Özellikle de her üç yetişkinden birinin HIV virüsü taşıdığı ülkelerde. Aşı, her derde deva olamaz. Ama bize AIDS'le mücadelemizde büyük ölçüde yardımcı olacaktır" diye konuştu.

"AŞILARI İNSANLAR ÜZERİNDE DENEMEDİK"

Piot, şunları söyledi:

"Siyasiler ve bilim adamları AIDS'e daha erken ve daha farklı bir tepki göstermiş olsalardı, şu an farklı bir dünyada yaşıyor olurduk. AIDS aşısının hala bulunamamış olmasının pekçok sebebi var. Çok zaman kaybettik. Araştırmaya gerekli yatırımı yapmadık. Aşıları insanlar üzerinde denemedik. Bu maalesef, aşının etkili olup olmadığını anlayabilmek için tek yol. Hastalığa yol açan HIV virüsü, virüsler arasında en zeki olanı. Bu da önemli bir etken. Devamlı değişim içinde, kaçıyor, kendini gizliyor. Virüsün hareketlerine tepki verebilecek, etkili bir aşı bulmak zorundayız. Elbette gün gelecek ve başarılı olacağımız noktaya ulaşacağız. Bulunacak aşı ise sadece parası olanların değil, tüm insanların işine yaramalıdır."

Reklam
Reklam

HIV'in, insanları en zayıf oldukları noktalarından yakalayan bir virüs olduğuna dikkat çekilerek, bu yüzden araştırmacıların, bilimadamlarının düşünme ve çalışma yöntemlerini yeniden gözden geçirmeleri ve yeni yollar bulmaları gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: