Bilim İnsanları Uyarıyor: Pirinci Haşlayarak Yemek Zehirleyebilir!

Bilim insanları, klasik pirinç haşlama yöntemine karşı uyarıyor. Pirinci bir tencerede suyunu çektirerek haşlamak, yiyen kişileri arsenik adındaki zehre maruz bırakıyor.

Milyonlarca kişi, pirinç haşlarken sağlıklarını riske atıyor olabilir! Yapılan son araştırmalar, klasik pilav yapma yolu olan bir tencerede suyu çekene pişirme yönteminin, pirincin yetişmesi sırasında endüstriyel toksinler ve böcek ilaçları nedeniyle pirince bulaşan arsenik isimli zehirli maddenin kalıntılarını yok etmediğini gösteriyor.

Söz konusu kimyasal; kalp hastalıkları, diyabet ve kanserin yanı sıra gelişimsel problemlerin de yer aldığı bir dizi sağlık sorununa yol açıyor.

Şimdiye kadar arseniğin pirinç haşlanırken yok olduğu sanılıyordu. Ancak bunun sadece pirinç bir gece suda bekletildiğinde yeterli miktarda gerçekleşebildiği gösterildi.

Reklam
Reklam

Belfast'taki Queens Üniversitesi'nden Biyoloji Bilimleri Profesörü Andy Meharg, BBC televizyonunda yayınlanan "Bana Güven. Ben Bir Doktorum" isimli program için, arsenik seviyelerini etkileyip etkilemediğni görmek üzere pirinci haşlamanın üç farklı yöntemini test etti.

Birinci yöntemde Profesör Meharg, yaygın olarak kullanılan, iki ölçü suya bir ölçü pirinç koyup suyunu çektirerek pişirme yöntemi test etti.

Bu yöntemin pirinçte en yüksek miktarda arsenik kalıntısı bıraktığını gördü.

Diğer taraftan, beş ölçü suya bir ölçü pirinç kullandığı ve pirincin pişmesinin ardından fazla suyu süzdüğü ikinci yöntemde, arsenik seviyesi yaklaşık yarı yarıya azalırken, pirincin bir gece suda bekletildiği üçüncü yöntemde bu zehrin seviyesi % 80 oranında azaldı.

Bu nedenle pirinci haşlamanın en güvenli yöntemi; bir gece suda bekletip ardından su berrak bir hal alana kadar yıkayıp iyice süzdükten sonra, bir ölçü pirince beş ölçü su koyarak pişirmek.

Reklam
Reklam

2014 yılında Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, İngiltere'deki pirinç mahsüllerinin yaklaşık % 58'i yüksek seviyede arsenik içeriyor. Ancak söz konusu güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupa Birliği geçen sene yeni yasal sınırları devreye soktu.