Endüstriyel sakızın icadı 1906'yı bulmuş olabilir... Ama aslında dünya 5000 yıldır, biz ise 16. yüzyıldan bu yana sakız çiğniyoruz... Sakız Adası 1566 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçtiğinde tanışmışız sakız çiğnemekle, o gün bugündür ağzımızdan düşürmüyoruz.
Yani ilk medeniyetler kadar eski bu meret. Mısır papirüslerinde, Babil çivi yazı tabletlerinde, eski Hint yazmalarında geçiyor, görünen o ki insanlık bu hastalığı yenme hususunda 2000 yılı aşkın süredir fazla da ilerleyemiyor.
Ve hattâ geçtiğimiz yıl Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre kanser aşısı icat edilmiş olabilir!
Gel gelelim her hastalıkta olduğu gibi bu berbat hastalıkta da erken teşhis çok önemli... Ancak ne yazık ki kanseri genelde bambaşka bir şikayetle hastaneye gittiğimizde farkediyoruz, bazen de çok çok geç olabiliyor.
Çünkü Alabama (ABD) merkezli biyoteknoloji firması Volatile Analysis kanseri teşhis edebilen sakız geliştirdiğini açıkladı!
İşlem son derece basit; 15 dakika boyunca sakızı çiğniyorsunuz, bu özel sakız tükürüğünüzde bulunan, her kanser çeşidi için vücudunuzda farklı türde üretilen uçucu kimyasalları emiyor. Son olarak sakız analiz ediliyor, bu kimyasalların tükürüğünüzde bulunup bulunmadığına göre kanser olup olmadığınız anlaşılıyor!
Firmanın şimdiye kadar geliştirdiği sakız çeşitleri bu kanser türleri için. Ve bunlar da henüz test aşamasında. Testlerin başarıya ulaşması durumunda ise kan testi, idrar örneği vermek ve biyopsiler tarihe karışacak!
Kaynaklar: Dailymail.co.uk, Wikipedia.org