Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin hızlı ilerlemesinin önündeki en önemli engelin terör...

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin hızlı ilerlemesinin önündeki en önemli engelin terör olduğunu söyledi.

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Karabük’e geldi. Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve daire müdürleri tarafından valilik girişinde çiçekle karşılanan Ergün, tören mangasını selamladıktan sonra daire müdürleriyle tokalaştı. Bakan Ergün, daha sonra valilik anı defterini imzaladıktan sonra açıklamalarda bulundu. Demir çelik sektöründe Türkiye’nin, dünyada 8., Avrupa’da 2. olduğunu belirten Bakan Ergün, şöyle konuştu: “KARDEMİR’in yüksek fırın yatırımıyla ilgili buradayız. Karabük ve KARDEMİR birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Adeta Karabük’ün gelişme nedeni demir çelik sektörü. Demir çelik sektörüyle Karabük birbirini tamamlayan bir parça haline gelmiştir. Talihsiz dönemlerde yaşanmıştır ama nihayetinde Türkiye’deki son on yıldaki istikrarlı dönem bütün sektörlerde olduğu gibi demir çelik sektörünü KARDEMİR’de de toparlanmaya imkan vermiştir. KARDEMİR’in gerçekten bu performansı gösterdiğini bütün yatırımları gerçekleştirmiş olduğunu, bugün onunda bir aşamasına daha gelmiş bulunmakta. Demir çelik sektöründe ülkemizde dünyadaki önemli üreticilerden birisi, dünyada 8. üreticiyiz, Avrupa ölçeğini de düşündüğümüz de ikinci üreticiyiz."

Reklam
Reklam

Türkiye’nin 152 milyar doları bulan ihracatında bu sektörün çok büyük önemi olduğunu anlatan Ergün, şunları söyledi: "Bundan sonra demir çelikte miktarı değil kaliteyi artırmamız lazım. Katma değer artışına teknoloji artışına yönelmemiz lazım. Türkiye’nin bundan sonraki dönemi miktar bazında, kilogram bazında üretim ve ihracat artışından ziyade kalite bazında üretim artacak. Kalite artışı, teknoloji artışı şeklinde olacaktır. Bugün bu noktaya geldik. Yapacağımız çalışma bizi daha da ilerletecek adımlar olacak. Kritik bir noktadayız, 10 yılda yaptığımız çalışmalar bizi çok önemli bir noktaya getirdi. Düşük bir üretim seviyesindeydi Türkiye, 230 milyar dolar üretimi vardı. Bugün bu üretim 800 milyar doların üzerine çıktı. Fert başına üretim gücümüz 3 bin 500 dolar civarında. İhracatımız düşük bir durumdaydı, 36 milyar dolar ihracat yapıyorduk, şimdi 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 10 yılda üç kat ihracatımızda da 4 kat artış oldu. Teknolojimiz düşük teknolojilerle üretim yapıyorduk. Teknolojinin içerisinde elektriğini, bilgi teknolojisinin fazla bir etkisi yoktur. Daha çok mekanik alanlara ağırlık veriliyordu, ortak teknolojilerde yoğunlaştı.”

Reklam
Reklam

Göreve geldiklerinde Türkiye’nin demokrasisinde düşük seviyeler olduğunu belirten Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok düşük demokrasi standardıyla yola çıktık. Hukuk standartlarıyla yola çıktık. Bugün çok önemli mesafe aldık, bunu yeterli bulmuyoruz, demokraside de ileri demokrasi standartlarını yakalayacak adımlar atacak kritik noktadayız. Başkanımız ile ilgili bir anı hatırlıyorum, Fatih Belediye başkanları seçim döneminde seçim kazanıldı, ama istemiyoruz ki, o dönem ki Refah Partisi kazanılsın, bir numara buldular, İşçi Partisi bir numara buldu, oy pusulalarının yanlış basıldığını söylediler. Seçimi kazanacakmış gibi itiraz ettiler, sanki seçimi kazanacaklarmış gibi. Seçim iptal edildi ve ittifak kuruldu, işte Türkiye’nin demokrasi standartları, hukuk standartları bu seviyedeydi. Onlar başka maksatla yapıyorlar ama sonunda başka bir şey çıkıyor. Siz başka bir şeyi amaçlarsınız ama Allah sonunda başka bir şey çıkartır. Kötü niyetliler hiçbir zaman amaçlarına ulaşamaz. Türkiye’de olmadı, bundan sonrada olmayacak, artık Türkiye’nin demokrasi ve hukuk standartları çok ileride. Bir sıçrama yapmamız lazım.”

Reklam
Reklam

Demir çelik üretiminde zayıf yerde olduklarını kaydeden Bakan Ergün, şunları söyledi: “Üretimde, daha ileri düzeye gelmemiz lazım. İki trilyon dolar hedefimiz var. Fert başına 25 bin dolarına çıkarmayı düşünüyorum. Daha çok üretmeliyiz ama bu ürettiklerimiz sadece kilogram olarak olmamalı, daha değerli olmalı. Şimdi yuvarlak demir, I demir gibi üretim yapıyoruz ama paslanmaz çelik üretiminde neredeyiz? Zayıf bir yerdeyiz. Açığı kapatıyoruz ama daha iyi bir noktada olmamız lazım. Demir çelik sektöründe kaliteyi katma değeri üretime katmamız lazım. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Teknolojimizi orta teknolojiden ileri teknoloji düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun en önemli göstergesi, Türkiye’nin artık kendi uydularını yapabiliyor olmasıdır. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye demokrasisi dünyadaki en ileri ülkelerin demokrasi standartlarını yakalayacak.”

Türkiye'nin ilerlemesinin önündeki engelin terör olduğunu belirten Ergün, konuşmasını şöyle tamamladı: “Son dönemde özellikle Türkiye’nin bu hızlı ilerlemesinin önündeki en önemli engel, sırtındaki en ağır yük, ayağındaki son pranga diyebileceğimiz terör meselesinin çözümü. Bunun için atılacak adımlar, yapılan çalışmalar Türkiye’nin hızlı ilerlemesini yavaşlatan bütün unsurları bertaraf etmeye yöneliktir. Birçok mesele bertaraf edilmiştir, Türkiye’nin ayağındaki son pranga bu meseledir. Dünyadaki konjonktör, Türkiye’deki gelişmeler bunun da bertaraf edilmesine neden olacaktır. Geçen 10 yılı büyük ilerlemelerin yaşandığı Türkiye olarak yaşadıksa, bugün burada konuştuğumuz gibi hem üretiminde hem teknolojisinde, sanayisinde ve demokrasisinde yakalamış bir Türkiye olarak 2023 yılını hep birlikte göreceğiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: