Bilimsel eczacılığın 167. yılı

ADANA (İHA) - Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Celayir, sık sık değiştirilen sağlık mevzuatıyla sorunların çözülemeyeceğini, ilaç sektöründe ciddi bir konsensusa ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.

Cengiz Celayir, Bilimsel Eczacılığın 167. yıldönümü nedeniyle Adana Eczası Odası tarafından düzenlenen "İlaç ve Eczacılığın Geleceği" konulu paneldeki konuşmasında, yüzde 8'e düşürülen ilaçtaki KDV oranlarının, ithalatta ve üretimde halen yüzde 18 olduğunu hatırlattı. 2005 yılında SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı'nın ilaç harcamalarının 8.783 milyon YTL'ye yükseldiğini kaydeden Celayir, 'sağlıkta tasarruf' diye ilaç fiyatlarında yapılan oynamaların anlamsız olduğunu savundu.
Sık sık değişen mevzuatlar yüzünden ilaç üreticilerinin sorunlar yaşadığını ileri süren Celayir, "Çok değişen ve kalıcı olan süreçte biz neredeyiz? Türkiye'de ciddi bir konsensusa ihtiyaç var. Sorunların çözümü için üreticisinden dağıtıcısına kadar birlikte hareket edilmesi gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AFİD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanofi-Aventis Genel Müdürü Türksel Ataöv ise, Türkiye'de ilaç pazarının hızlı bir gelişim gösterdiğini belirterek, 2009 yılında Türkiye'nin ilk 10'da yer alacağını belirtti.

İlaç sektöründe AR-GE'nin önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Ataöv, birçok uluslararası firmanın ise güçlerini birleştirdiğini hatırlattı.
Panele, Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Çolak, Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, Adana ve Osmaniye'de görev yapan eczacılar katıldı.