Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat

ELAZIĞ (İHA) - Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sırrı Kılıç, soğuk algınlığı tedavilerinde antibiyotiklerin yerinin olmadığını belirterek, "Bilinçsiz antibiyotik kullanmak, tedavi yerine çoğu zaman ciddi zararlara yol açıyor" dedi.

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları vatandaşların çok fazla önemsemediğine ve bu tür hastalıklarda vatandaşların uzman bir hekime başvurmadan, eczanelerden bilinçsizce antibiyotik aldıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Sırrı Kılıç, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının viral nedenlere bağlı olduğunu, bu tür hastalıklarda antibiyotik kullanımının hastaya yarar yerine zarar vereceğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, "Hem soğuk algınlığı, hem de gripte hastalar hekime başvurmak yerine eczaneye gidip bilinçsizce antibiyotik kullanma eğilimi göstermektedir. Halbuki her iki hastalık da viral nedenlere bağlı olduklarından antibiyotikler yararlı değil, zararlı olabilmektedir. Ancak vücut direncinin düşmesine bağlı olarak tabloya bakteriyel bir enfeksiyon eklenirse antibiyotik o zaman ve doktor kontrolünde verilmelidir" diye konuştu.
Soğuk algınlığında destek tedavisinin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kılıç "Uyku veya konuşmayı güçleştiren şiddetli öksürüklerde öksürük kesici ilaçlar yararlıdır. C vitaminiyle birlikte diğer vitaminlerin ve minerallerin alınması soğuk algınlığı yakınmalarının süresini kısaltabilir ve ağırlığını hafifletebilir. Bu dönemde halsizlik ve 38 derecenin altında hafif bir ateş görülebilir. Hastalığın semptomlarını azaltmak için hastalara istirahat önerilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kılıç ayrıca, soğuk algınlığının özgün tedavisinin olmadığını, hastalığın etkeni virüsler olduğu için özellikle antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğini, ancak hastalığın seyrine bağlı olarak uzman bir hekim kontrolünde ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçların kullanılabileceğini sözlerine ekledi.