Bilinçsiz İlaç Tüketimine Önlem

Sağlık Bakanlığı, bilinçsiz ilaç tüketimine karşı yeni önlemler alıyor. Bakanlık yeni uygulama ile bazı ilaçların...

Sağlık Bakanlığı, bilinçsiz ilaç tüketimine karşı yeni önlemler alıyor. Bakanlık yeni uygulama ile bazı ilaçların reçetesiz verilmemesine karar verdi.

Kütahya Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Başkanı ve Tavşanlılı Eczacı Mehmet Hakan Akcan, bu kararın bilinçsizce ilaç tüketimine karşı alınan önlemlerden yenisi olduğunu söyledi.

2013’ün ilk aylarında ‘karekod’ uygulamasıyla eczacılık sektöründe yeni bir döneme girildiğini kaydeden Akcan, “Tüm ilaçların üzerinde reçeteli veya reçetesiz satılır ibareleri vardır. Yeni gündeme taşınan uygulama ise aslında tüm ilaçlarla alakalı bir konu değil. Sadece 28 Mart 2013’te Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınladı ve bazı ilaçların bilinçsizce kullanılmasını sakıncalı görerek reçeteli satışı zorunlu hale getirdi. Bu normal bir şey. Çünkü ilaçlarda zaman zaman bazı değişiklikler olabiliyor. Mesela uyuşturucuya tabi ilaçları kesinlikle reçetesiz vermeyiz. Yeşil veya kırmızı dediğimiz reçetelerle verilir ve bunlar her ay Sağlık Bakanlığına bildirilir. Sağlık Bakanlığı bunların satışını takip eder. Bazı ilaçlar vardır normal reçeteye tabidir. Bunların satışları da Sağlık Bakanlığına sadece bilgi amaçlı bildirilir. 28 Mart 2013’te yayınlanan genelgeyle de bazı grip ilaçlarında bulunan maddeler hastaların bilinçsiz kullanmasında kendilerine zarar verilebileceği düşünülerek reçete ile satılması zorunlu hale getirildi. Genelgeye göre bazı grip ilaçları eczanelerden reçetesiz satışını yasakladı. Burada Sağlık Bakanlığının yapmak istediği bilinçli ilaç kullanımının sağlanması. Özellikle Sağlık Bakanlığı ilacın eczanelerden ve hekim tavsiyesiyle alınmasını istiyor. Biz de hastalarımızı genelde hekimlerimize yönlendiriyoruz. Sürekli kullandığı ilaçlar varsa veriyoruz. Reçeteli veya reçetesiz verdiğimiz ilaçlar oluyor ama amacımız hastalara bilinçli ilaç kullanımını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: