'Bilinçsiz kimyasal mücadele' uyarısı

AYDIN (İHA) - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada Aydın ve Büyük Menderes Havzası'nda pamuk üretimi yapan çiftçilerin büyük çoğunluğunun bilinçsizce kimyasal mücadele yaptığı ve aynı yöntemin devam etmesi halinde Büyük Menderes Havzası'nda kısa süre içerisinde doğal dengenin bozulacağı bildirildi.

ADÜ Ziraat Fakültesi tarafından "Büyük Menderes Havzası Pamuk Ekim Alanlarında Üreticilerin Zararlılara Karşı Yaptıkları Kimyasal Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi" konulu çalışmada bölgede pamuk üretimi yapan çiftçilerin önemli bir kısmının kimyasal ilaçla mücadelede tarımla ilgili kuruluşlardan bilgi almadan ilaç kullandığı tespit edildi.

Reklam
Reklam

Çalışma pamuk üretiminin yoğun olduğu Söke, Koçarlı, Nazilli ve Denizli Sarayköy'de pamuk üretimi yapan her ilçeden yüzer kişi olmak üzere toplam 400 pamuk üreticisiyle birebir görüşmeyle yapıldı. Pamuk ekim alanlarında üreticilerin zararlılara karşı uyguladıkları kimyasal mücadele hakkında bilgi toplamak ve toplanan bu bilgileri değerlendirerek yapılan yanlış uygulamaları önlemek amacıyla yapılan çalışmada Büyük Menderes Havzası'nda üreticilerin büyük çoğunluğunun hiçbir tarım kuruluşuna başvurmadan ve bilgi almadan, ihtiyaç olmadığım halde gereksiz yere kimyasal mücadele yaptığı belirlendi. ADÜ Ziraat Fakültesi yetkilileri uygulamanın bu şekilde devam etmesi halinde yakın gelecekte havzadaki doğal dengenin daha çok bozulacağını ve çevre sorununun had safhaya ulaşacağını belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ali Kaynak, çiftçilerin her türlü kimyasal mücadelede mutlaka tarımla ilgili kuruluşlardan bilgi almasını isteyerek, sadece 1995 yılında tarımsal mücadele ilaçlarına 261 milyon dolar ödeme yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Kaynak, "Büyük Menderes Havzası pamuk ekim alanlarında üretimi etkileyen birçok önemli faktör bulunmaktadır ve bunlar içersinde zararlılar önemli bir yer tutmaktadır. Bölgede geçmişte yapılan bir çok çalışmada, zararlılarla yararlıların bir denge halinde bulunduğu ve zararlı popülasyonlarının ekonomik zarar eşiğini geçmediği ve bu nedenle de her hangi bir kimyasal savaş uygulamasına gereksinim duyulmadan ürün alındığı bildirilmiştir. Yapılan kimyasal mücadele nedeniyle her geçen gün zararlıların dayanıklılığın arttığı, buna karşın da ilaçlama nedeniyle üretim maliyetinin yükseldiği ve doğal dengenin bozulduğu görülmektedir" dedi.

Reklam
Reklam