Bilinçsiz Yapılan Budama Ürün Kaybına Neden Oluyor

Baharın gelmesiyle birlikte meyve bahçelerinde gözlenen canlılık, çiftçileri bahçe temizleme ve ağaç budama telaşına düşürdü....

Baharın gelmesiyle birlikte meyve bahçelerinde gözlenen canlılık, çiftçileri bahçe temizleme ve ağaç budama telaşına düşürdü. Çiftçilere önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, bilinçsizce yapılan budamanın ürünlerde büyük rekolte kaybına neden olacağını söylüyor.

Kahramanmaraşlı çiftçilerin bağ budamasında yeterli bilgiye sahip olduğunu aktaran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, üreticilerin meyve ağaçları budamasıyla ilgili yeterli birikiminin bulunmadığını belirtti. Bilinçsiz yapılan budamanın bahçelerde ciddi ürün kaybına neden olduğunu ifade eden Saltalı, "KSÜ ve Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte üreticilerimize yönelik köy ve ilçelerde uygulamalı budama eğitimi veriyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Bitkilerin budamayla terbiye dildiğini anlatan Saltalı, ağaçların şekil budaması yapılmazsa bir yıl içerisinde dal budak salacağını kaydetti.

Meyve ağaçlarındaki gereksiz dal ve yaprakların bitkileri hastalıklara karşı daha dirençsiz düşürdüğünü vurgulayan Saltalı, "Bitkiler genetik olarak şöyle bir özelliğe sahip. Bitkiye dışarıdan müdahale edildiği zaman, bitki o müdahaleyi kendisine bir uyarı olarak algılıyor. Genetik olarak varlığını devam ettirebilmek için hemen daha çok çiçek açıyor. Dikkat edilirse yaz mevsiminin kurak geçtiği yıllar, buğdaylar hemen sararıp başak çıkarır. Siz ağacı budamadığınız zaman, ağaç boyuna doğru uzar gider. Buna bağlı olarak ta ürün verme oranı düşer. Ağaçlar düzenli budanmadığı takdirde bitkinin topraktan aldığı besin maddeleri de yaprak olur. Az meyve verir. Bitkinin aldığı besinler budama sayesinde meyvelere aktarılır. İyi bir budama hava sirkülasyonunu sağlar. Bunun sonucu da ağaç zararlılara karşı dayanıklı bir hale gelir." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"BUDAMAYLA BİRLİKTE GÜBRELEME YAPILMASI GEREKİYOR"

Meyve bahçelerindeki ağaçların sağlıklı gelişmesi için toprakta yeterli seviyede besin maddesi bulunması gerektiğini de ifade eden Saltalı, konuşmasını şöyle tamamladı: "Meyve ağaçları topraktan sürekli besin maddeleri aldıkları için zamanla toprakta bulunan besin maddesi seviyeleri azalır. Dolayısı ile ağaçların gelişmeleri yavaşlar, verimleri düşer. Bunun önüne geçmek için, budamayla birlikte azot, fosfor ve potasyumdan oluşan taban gübrelemesi yapılması gerekiyor.
Azot bitkinin dal ve yaprak gelişimin, Fosfor ise bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını, artırır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: