Bilinçsizce değiştirilen beslenme alışkanlıklarının size nasıl bir dönüşü olacağını hiç düşündünüz mü?

Beslenme kültürü ilk olarak kalp ve kabızlık olmak üzere birçok önemli hastalığın öncüsü rolündedir. Beslenme alışkanlığı bilinenin ve görünenin aksine hayat kalitenizi fazlasıyla etkilemektedir. Karşı karşıya kaldığınız hastalıkların temel sebeplerinden biridir aslında; farkındalığı yüksek bireylerin, öncelikli olarak hayatlarına ilk müdahalesi beslenme kültürünedir.

Alışkanlıklarımız hatalı, eksik ve yanlış olduğunda tansiyon hastalığı, şeker, kalp hastalarında görülen düzensiz nabız ritimleri veya aniden gelen kısa süreli baş dönmeleri görülür. Beslenme kültüründeki değişiklikten en çok etkilenen organımız bağırsaklar ve ona bağlı oluşum gösteren kabızlık sorunudur ki dikkat edilmediği takdirde bağırsak kanserine sebebiyet verebilmektedir. Tıp dilinde anorektal hastalık olarak adından söz ettiren bu problem makat hastalıklarının da habercisidir. Bahsettiğimiz bu hastalıklar içerisinde en bilinenleri ve en çok karşılaşılanları arasında hemoroid, fissür ve fistül gelmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu hastalıkların önüne geçebilmek için uzman bir doktor veya diyetisyen yardımı ile beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz. Kişi değişim sürecine girebilmek için önce kendini buna hazır hissetmeli, değişime inanmalı, hayatına dahil edeceği yeniliklerin sebepleri ve sonuçları ile bütününün farkında olmalıdır.

Reklam
Reklam

Gün içerisinde tükettiğiniz besinlere özen göstermelisiniz özellikle protein ve yağ oranı yüksek gıdalarda bir kez daha düşünmelisiniz yüksek yağ –protein oranı kaynaklı kabızlık problemi yaşayabilirsiniz. Kabız olduğunuzda bağırsaklar tembelleşir ve dışkı sert ve kuru olmaya başlar bunun sonucunda dışkının vücuttan atılmasını daha zor bir hale getirir. Bağırsak hareketlerinin tembelliği ya da çalışkanlığı tamamen tüketilen gıdalara entegre bir durumdur. Diyet yapan kişilerin diğer bireylere oranla yeme düzenleri farklılık göstereceğinden daha dikkatli özenli ve bilinçli olmalıdırlar. Çoğu kişinin severek tükettiği karbonhidrat bakımından zengin tahıllar, meyveler veya patates gibi yiyecekler kabızlık probleminin baş düşmanlarındandır. Yeme alışkanlıklarınızda lifli gıdaların fazla yer tutması sindirim sisteminize yardımcı olmaktadır fakat vücut bu besinlerden yoksun kaldığı an bağırsakların dengesi bozulur. Bu duruma ek olarak su tüketiminin de çok az olması vücudun dengesini bozmaktadır gün içerisinde 2,5 litreden az su içilmemelidir. Proteinin vücut içeriğinde artması durumunda böbreklere düşen görev iki katına çıkar. Genel olarak proteinlerin işlem görme süreleri oldukça uzun ve fazladır vücuda alınan proteinleri işleyebilmek için karaciğer ve böbrekler fazladan su kullanarak yararlı hale getirmeye çalışırlar. Fazladan kullanmış olduğu suyu var olandan alarak bu işlemi gerçekleştirir buda vücudun susuz kalarak, kabızlık probleminin oluşmasına neden olur. Vücudunuzda yeterli miktarda su olmaması sonucu gaita(dışkı) sertleşir ve kabızlığa sebep olur. Tuvalette dışkılama ihtiyacı giderilirken anüs bölgesinin zorlanması aşırı derece ıkınma makat bölgesinde anal fissür yani çatlak meydana oluşmasına neden olmaktadır.

Reklam
Reklam

En çok yaptığımız hatalardan biridir uzun süre aç kalarak zayıflamaya çalışmak. Aslında fiziksel olarak kendimizi daha iyi bir görünüme kavuşturmaya çalışırken tehlikeli bir hareketin içerisinde yer alıyoruz farkında olmadan. Vücudu uzun süre besinsiz bırakmak, sindirim sistemini bütünü ile değiştireceği gibi daha öncede söylediğimiz gibi kabızlığa da sebebiyet vermektedir. Kilo vermek için vücudun aç kalmasına gerek yoktur, öğünlerinizi atlamadan ve yeteri kadar beslenirseniz, kilo verirken sağlığınızda tehlikeye atmamış olursunuz. Diyet programı karbonhidrat ağırlıklı olanlar içinde yapılacak birkaç püf nokta ile karşılaşacağınız daha büyük sıkıntıların önüne geçmiş olursunuz. Bu uygulamalardan birkaçı; yaptığınız diyet programında karbonhidratlar yoğunluktaysa lif bakımından sadece kepekli gıdalar yeterli gelmeyebilir, ek gıda olarak sebze ya da meyve ekleyebilirsiniz. Yeşil yapraklı besinler özellikle bu dönem de sıklıkla tüketebileceğiniz gıdalar arasındadır lif bakımından da oldukça zengindir.

Reklam
Reklam

Diyet programı karbonhidrat ağırlıklı olanlar için de yapılacak birkaç püf nokta ile daha büyük sıkıntıların önüne geçebilirsiniz işte bunlardan birkaçı; uyguladığınız diyet programın da karbonhidratlar yoğunluktaysa eğer, lif bakımından sadece kepekli gıdalar yeterli gelmeyebilir. Takviye olarak ek sebze ya da meyve ekleye bilirsiniz. Yeşil yapraklı besinler özellikle bu dönem de sıklıkla tüketebileceğiniz gıdalar arasındadır. Lif bakımından da oldukça zengindir. Eğer vücut yapınız kabız olmaya eğilimliyse ya da kabızsanız günlük almanız gereken lif oranı en az 30 gr. olmalıdır. Su tüketimi insan için olmazsa olmazdır. Yaşamın hem kaynağı hem de devamıdır. Vücudu temizlemekle kalmaz kabız olmayı önler, cildin temiz ve parlak görünmesine de yardımcı olmaktadır. Sadece protein ağırlıklı diyet yapanlar değil normal beslenen kişiler içinde günde en az 6 ile 8 bardak su içilmesi son derece önemlidir.