Bilinçsizce Yapılan Spora Dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, "Yapmış olduğumuz spor dalının inceliklerini bilmeden ve...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, "Yapmış olduğumuz spor dalının inceliklerini bilmeden ve bizim vücut yapı özelliklerimize uygunluğunu incelemeden, yapacağımız sportif uğraş sonrasında bazı sakatlanmalara yol açabiliriz" dedi.

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarından Opr. Dr. Bülent Diri, spor yaparken dikkat edilmesi gereken kurallarla ilgili bilgi verdi. Diri, "Spor, sadece profesyonelce değil, birçoğumuzun amatörce de uğraştığı aktivasyondur. Birçok spor dalı sağlık içinde oldukça faydalıdır. Kas gücümüzü koruyup, stres atarak ruhen de rahatlamamızı sağlamaktadır. Yapmış olduğumuz spor dalının inceliklerini bilmeden ve bizim vücut yapı özelliklerimize uygunluğunu incelemeden, yapacağımız sportif uğraş sonrasında bazı sakatlanmalara yol açabiliriz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Özellikle kilo verme amaçlı yapılacak sportif faaliyetlerde, uzun süre diz ve kalça eklemlerimize kaslarımızı güçlendirmeden yüklenme ve aşırı yürüme, koşma yapmamalıyız. Futbol gibi sporlarda ise ısınma ve kaslarımızın açılmasından sonra müsabakaya başlamalıyız" tavsiyesinde bulunan Opr. Dr. Bülent Diri şu bilgileri verdi: "Riskli hareketlerden ve sakatlanmalara neden olabilecek sert mücadelelerden uzak durmalıyız. Sabit ayak üzerinde vücut dönmesiyle dizde oluşacak menüsküs yırtığı ve ön çapraz bağ travması önem arz etmektedir. Belirli bir kilo fazlalığı ile, özellikle futbol oynayanlarda aşil tendonunun topuğa bağlandığı yerin yukarı kısmı zamanla esnekliğini kaybederek tendon kopmalarıyla karşılaşabiliriz. Ayrıca dizde ön çapraz bağ kopuğu olan profesyonel olmayan sporcuların futbol oynaması, dizin eklem kıkırdağı dahil olmak üzere diğer yapılarının da travmaları için yüksek risk oluşturmaktadır. Tenis oynayanlarda dirsek tendinitleri, beyzbol oyuncularında köprücük kemiği kırığı ve köprücük kemiği omuz eklem arası çıkığı riski olmaktadır. Kayakla uğraşanlarında kayak ile ilgili gerekli eğitimi aldıktan sonra bu spora başlamalıdırlar. Kayılan pistin eğimi ve genişliğinin öğrenme eğrisine uygun olması gerekmektedir. Karın ısınmaya bağlı yumuşaması, kayarken saplanmalara ve düşmelere sebep olabilir. Yaşımıza ve vücut yapımızın özelliklerine en uygun ve seveceğimiz spor dalını tercih etmeliyiz. O spor dalıyla ilgili ön hazırlıkları yaparak riskli hareketlerden uzak durmalıyız. Sporu uzun süreli ve tedbirli olarak yapmalıyız. Spor, bilinçli olarak yapıldığı takdirde kaslarımızın kuvvetlenmesine ve eklem hareket genişliğinin korunmasına yardım etmektedir. Atalarımızın dediği gibi 'İşleyen demir, pas tutmaz.' Ancak sporun bilinçli olarak yapılması gerekmektedir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: