Alman ve Kanadalı bilim insanları, insan beyninin yeni bir haritasını çıkardı. Harita, bütün beyin hücreleriyle bağlantılarını ve beyin aktivitesinin hangi bölgelerde nasıl olduğunu göstermenin çok ötesine giden bir özelliğe sahip. En son teknolojiyle hazırlanan ‘BigBrain’ adlı harita, beyni 3-boyutlu gösteren eşi benzeri olmayan bir anatomi çalışması olarak öne çıkıyor.
BigBrain, beynin haritalandığı eski çalışmalara oranla 50 kat daha detaylı. Science dergisinin yeni sayısında yayınlanan araştırma raporunun baş yazarlarından, Almanya Jülich Sinirbilimi ve Tıp Enstitüsü araştırmacısı Katrin Amounts, ‘yeni haritaların her yerdeki araştırmacılar tarafından erişilebileceğini’ söyledi.
**SPESİFİK BİR BEYİN SEÇİLDİ**
BigBrain, 65 yaşındaki bir kadının beynine ait. Ölümden sonra parafin ile korunan beyin, 7400 parçaya bölünerek mikroskopik seviyede, hücreleri tek tek gösterecek şekilde fotoğraflandı.
Araştırmacılara göre, beynin portresi diğer bilim insanlarının, büyük aktivelerle veya küçük detaylarla uğraşıyor olsalar da, referans alabileceği bir anatomik çatı oluşturacak.
New York Times'ın haberine göre, BigBrain’in temsil ettiği anatomik harita, sinirbilimcilerin Obama hükümeti tarafından başlatılan ‘yeni beyin’ girişiminde yaptığı bir çalışma değil. BigBrain projesinin aynı zamanda ABD’de sürdürülen genler veya diğer projelerle bağlantısı bulunmuyor.
ABD St. Louis’deki Washington Üniversitesi sinirbilimcisi ve aktif insan beyinlerinin MRI (manyetik rezonans görüntüleme) görüntülerini kullanan Human Connectome Project araştırmacısı David Van Essen, projeyi ‘zorlu teknolojik başarı’ olarak tanımladı. Van Essen, ‘üç boyutlu yeniden yapılandırmayla beynin küçük noktalarının daha net incelenebileceğini’ ifade etti.