Bilinmeyen yönleriyle Libya

Libya asıl adı El-Cemāhīriyyetü'l-ʿArabiyyetü'l-Lībiyye eş-şaʿbiyyetü'l-İştirākiyyetü'l-ʿUẓmā yani Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi olan Kuzey Afrika ülkesidir.


Ülkenin adı olan 'Libya', eski Mısırlılar'ın Nil'in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden gelmektedir.


Ülkenin asıl yerlileri Berberi kabilelerdir. Ancak Antik çağlardan bu yana bilinen tarihinde ülkeye Fenikeliler, Kartacalılar, Büyük İskender'in orduları, Ptolemaus hanedanı ve Romalılar, Arap-İslam İmparatorlugu ile Osmanlılar hakim olmuşlardır.

Reklam
Reklam

Libya'nın resmi dili Arapça'dır.


İtalyan işgalinden 10 şubat 1947'de kurtulmuştur. Birleşik Krallık ve Fransa'dan ise 24 Aralık 1951 tarihinde ayrılmıştır.


Nüfusu 6.420.000 dir.


Kişi başına düşen GSYİH 14.192 Dolar'dır.


Para birimi Libya Dinarı'dır.


Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıfladığı dönemde, 1911'de İtalyanlar bölgeyi işgal ettiler. Trablusgarp Savaşı akabinde yapılan Oshy (Oşi) anlaşması ile Libya'daki fiili Osmanlı hakimiyeti sona ermekle birlikte hukuken Osmanlıya bağlılığı benimsendi.


Ülkeyi işgal eden İtalyanlara karşı Mustafa Kemal, Enver Paşa ve diğer kimi Osmanlı subaylarının örgütlediği milis kuvvetleri uzun zaman direnç gösterdi. Ancak her türlü üstünlüğe sahip olan İtalya ülkenin tamamını kontrol etmeyi başardı. Halkı baskı ve zulüm ile sindirdi. Adeta bütün Libya'yı köleleştirdi.


Bu dönemde İtalyan sömürgeciliğine karşı Ömer Muhtar tarafından başlatılan direniş hareketi ise Ömer Muhtar'ın yakalanarak idam edilmesi sonucunda başarısızlığa uğradıİkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bölge Fransa ve İngiltere'ye bırakıldı. Birleşmiş Milletler 1949'da Libya'nın bağımsız bir ülke olması gerektiği kararını aldı. Görüşmelerde Libya'yı, 1920'lerden beri İtalyanlar'la mücadele etmiş olan, sonrasında Mısır'a sürgüne giden Şeyh İdris temsil etti.

Reklam
Reklam

Ömer Muhtar1951'de Libya bağımsızlığını kazandı ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla bağımsızlığa kavuşan ilk ülke oldu. İdris ülkenin kralı oldu. 1969'da, ordunun genç subaylarından Muammer Ebu Minyar Al-Kaddafi bir grup subayla birlikte Kral İdris'e karşı bir darbe yaptı. Monarşi sona erdirildi ve Libya Arap Cemahiriyesi kuruldu. Kaddafi, o tarihten sonra kendisinin "Üçüncü Evrensel Teori" dediği, Sosyalizm ve İslam karışımı bir politik rejimi izledi. 1990'lı yıllardan itabaren Lokerbie faciasını bahane eden Amerika'nın baskısı ile sağlanan uluslararası ambargo ile 1969'dan itibaren sürdürdüğü kalkınma hamlesine darbe vuruldu.


Libya Türkiye'ye oranla hayatın çok daha ucuzdur.


Bu ülkenin yemek kültürü ağırlıklı olarak et yemeklerinde yoğunlaşmıştır.


Aynı zamanda Libya,Türk çalışanlar için en büyük ticaret imkanı sunan,ülke serveti milyar dolarları bulan bir Arap ülkesidir.


Genelde Türkler Regata denilen bir semtte oturmaktaydı.


Libya çok hızlı gelişen ekonomisi ve Arap sermayesi ile inşaat sektöründe Türklerin en önemli açık pazarlarından biridir.

Reklam
Reklam

Libya'da sayısı elliyi geçen Türk şirketleri bulunmakta.Burada çok karlı işler yapmış birçok şirket bulunmaktadır.


Libya da hatırı sayılır bir sinema ya da tiyatro kültürü bulunmamaktadır. Bulunan sinema salonlarında da eski filmler oynatılmaktadır. Petrol zengini olduğu bilinen Libya'da arabanızın deposunu neredeyse bedavaya dolduruyorsunuz. Sadece 5$ Libya'da 300 öğrenci kapasiteli bir de Türk okulu bulunmaktadır.