Adalet Bakanlığı, "Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı görüşe gönderdi. Yönetmeliğin amacının her yıl bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından bilirkişi listelerinin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi. Kapsamı ise bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından bilirkişi listelerinin düzenlenmesi, listelerin güncellenmesi, uzmanlık alanlarının belirlenmesi, başvurabilecek olanların nitelikleri, başvuru şekli, başvuruların değerlendirilmesi, listeden çıkarılma usul ve esasları ile bilirkişi listelerine kayıtlı olan ve olmayan bilirkişilerce uyulması gereken etik ilkelerini kapsıyor.
12 Ocak 2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 04/02/2011 tarihli ve 27836 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. 01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren anılan Kanunun, 268'inci maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhammet Özekes'in katılımlarla Yargıtay, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Bakanlığımızın ilgili birimlerinin temsilcilerinden oluşan Çalışma Grubunca hazırlanan "Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı" görüşe sunuldu. Yönetmelik Taslağı hakkında görüş bildirmek isteyenlerin bunu 31 Ocak 2012 tarihine kadar higm@adalet.gov.tr adresine e-posta yoluyla göndermeleri gerekiyor.
Uzmanlık alanları belirlenirken komisyonlar, her yıl en geç 15 Eylül tarihine kadar, yargı çevresindeki hukuk daireleri ve hukuk mahkemelerinden hangi alanlarda bilirkişiye müracaat edildiğini 30 Eylül tarihine kadar bildirilmesi istenecek. Komisyonlar topladığı bilgiler ve başvurulardan yararlanmak suretiyle uzmanlık alanlarını belirleyecek. Bu alanlar belirlenirken ilgili meslek odalarının, Türkiye İstatistik Kurumunun, diğer ilgili kurum ve kuruluşlar ile UYAP Bilirkişi Bilgi Sisteminin verilerinden yararlanılmak suretiyle uzmanlık alanı türlerinde ülke genelinde birliktelik sağlanacak. Yabancı hukuk, örf ve adet hukuku ve yürürlükten kalkmış hukuk alanları dışında hukukî konularda ise listelerde uzmanlık alanı belirlenemeyecek.
Listeye kabul şartları ise şöyle sıralanıyor: "Başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak; Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak; Affa uğramış, ertelenmiş olsa dahi Devlete karşı işlenen suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından biriyle hükümlü bulunmamak; Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak veya sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmamak; Daha önce kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak; Komisyonun yargı çevresinde oturmak veya meslekî faaliyetini icra etmek; Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak; Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranılan şartları haiz olmak; Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek odasına kayıtlı olmak zorunda olanlar için, kayıtlı olunan meslek kuruluşunun mevzuatına göre bilirkişilik yapabilmek için uzmanlık alanını gösteren sertifika, uzmanlık belgesi, yetki belgesi vb. alınmasının zorunlu olduğu hallerde bu belgeye sahip olmak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz