BİLİŞİM 500 başvuruları başladı

BİLİŞİM 500 2009’daki zorlu maratonu başarıyla tamamlayan sektör için, 11’inci kez start alıyor!

Interpromedya, 27.5 milyar dolarlık büyüklüğe erişen bilişim sektörünün yıldızlarını “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması”nda yer almaya davet ediyor.

Türk bilişim sektörünü, kamu kurumlarından iş dünyasına, Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar ulaştıran “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması”, başvuruları başladı. 22 Nisan 2010’a kadar yapılacak başvurular sonrasında, 5000 şirket arasından sektörün ilk 500 şirketi ile birlikte toplam 48 kategorinin liderleri belirlenecek. İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nın 11’inci yılındaki en önemli yeniliklerin başında ise; Çağrı Merkezleri ve AR-GE ve Alternatif Operatörler sıralaması geliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye bilişim sektörünü tüm detaylarıyla yansıtarak sektörünün ilk ve tek referans kaynağı olan “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması”nda yer almak için; firmaların formunu doldurup Interpromedya’ya ulaştırması yeterli olacak. Donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm ana başlıkları altında 48 farklı kategorinin inceleneceği araştırmanın sonuçları yurtiçi ve yurtdışı iş ortaklığı süreçlerinden, yatırım ve satın alma kararlarına kadar birçok alanda sektör için en etkili referans olma özelliği taşıyor.

2010’da Avrupa pazarında yüzde 1 büyüme beklenirken, Türkiye bilişim pazarının yüzde 8 büyüyerek 30 milyar dolara ulaşması öngörülüyor
Türkiye bilişim pazarının 2009 sınavını başarıyla atlattığının altını çizen Interpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan, “Türkiye bilişim sektörünün 2009’u yüzde 2’lik bir daralma ve 27,5 milyar dolar hacimle kapattığını tahmin ediyoruz. Türkiye’deki birçok sektör yüzde 20-30’lara varan bir daralma yaşarken bilişim sektörü 2009 sınavını oldukça başarılı bir şekilde tamamladı. 2010 beklentimiz ise, pazarın yüzde 8 büyüyerek 29,8 milyar dolara ulaşması. Böylece Türk bilişim sektörünün, krizin etkilerinden Avrupa’dan çok daha erken kurtulacağını düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin oldukça üstünde bir performans sergileyen bilişim yıldızlarını sahnedeki yerlerini almak üzere 22 Nisan’a kadar İlk Bilişim 500 Şirketi Araştırması’na katılmaya davet ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Avrupa bilişim pazarı ile ilgili rakamsal beklentiler

• 2010 yılında Avrupa bilişim pazarının, 2009 yılına göre önemli bir büyüme göstermesi beklenmiyor. IT, telekom ve tüketici elektroniği pazarlarının toplamının 2009 yılına göre yüzde 0,5 oranında daralarak 714 milyar Euro olacağı tahmin ediliyor.
• Avrupa bilişim pazarı krizden özellikle tüketici elektroniği pazarı tarafında etkilendi ve buna bağlı olarak plazma, LCD, dijital kamera ve navigasyon cihazlarının fiyatları çok ucuzladı ancak yine de tüketici elektroniği pazarı yüzde 8 oranında daraldı. 2010 yılında bu alanda bir düzelme beklenmiyor.
• 2009 yılındaki dalgalanmadan en az etkilenen pazar grubu telekom oldu. Telekom pazarı 361 milyar Euro oldu ve yüzde 0,7 oranında daraldı. Mobil telefon satışları ve network alt yapı donanımı satışları azaldı. IT donanımı, yazılım ve IT hizmetleri pazarı ise yüzde 0,6 büyüyerek 300 milyar Euro büyüklüğe ulaştı.
• Avrupa pazarına kıyasla önemli oranda sıçrama yapacak olan Türkiye bilişim pazarındaki beklentiler; bilgi teknolojileri pazarının yüzde 11,8 büyüyerek 7,8 milyar dolar, iletişim teknolojileri pazarının ise yüzde 6,8 büyüyerek 22 milyar dolar olması.
• 2010’da Türkiye bilişim pazarındaki ürün ve hizmet gruplarının dağılım tahminleri ise; telekom hizmetlerinin payı yüzde 63,5, BT donanımı ve telekom donanımı pazarlarının payı yüzde 21,8, yazılım ve BT hizmetleri pazarının payı yüzde 13,7 olarak bekleniyor.

Reklam
Reklam

Şirketlerin resmi belgelere dayalı 2009 yılı net satış gelirleri esas alınarak hazırlanacak olan “BİLİŞİM 500” çalışmasında yer alabilmek için firmaların 22 Nisan 2010 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Şirketlerin ciro performanslarının yanısıra dünya, bölge ve Türkiye ölçeğinde bilişim pazarına ilişkin veri ve yorumlara da yer verecek olan araştırma, sektördeki değişim ve gelişmelere, pazarın durumuna, eğilim ve beklentilere ışık tutacak.