Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 'Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü'ne ilişkin, "Ulusal siber güvenlik...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 'Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü'ne ilişkin, "Ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması, ilgili diğer siber güvenlik yönetim başlıklarına yönelik önerilerin ortaya çıkması sağlanacaktır. Siber tehdit tespiti önleme sisteminin geliştirilmesi sağlanacaktır. Gelişmiş siber casusluk, tehdit, apt analizi yapılacaktır. Zararlı yazılım, analiz ve mücadele merkezi oluşturulacaktır" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü'nü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda imzaladı. Yıldırım, yaptığı konuşmada, gerek 2023 bilgi toplumu, elektronik haberleşme, geniş bandın Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve siber güvenlik gibi konularda çalışmaların daha da ileri noktaya götürülmesi zorunluluk haline geldiğini belirtti. Bugüne kadar siber güvenlik konusunda sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte uzmanların çalıştığını bildiren Yıldırım, "Bu alanda ülkemizde siber güvenlik konusunun koordinasyonu, takibi gerek koruma gerekse mücadele amaçlı çalışmaların yönlendirilmesi için Bakanlığımız Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilmiştir. Bugünkü imzalayacağımız protokolde bu hususlar yer almaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısının protokolün konularından olduğunu söyleyen Yıldırım, bunun yanı sıra siber güvenlik, e-devlet hizmet, Bulut Bilişim Sistemleri, bilişimle ilgili Ar-Ge projelerinin bu protokolün konusu olduğunu belirtti. Protokol çerçevesinde, muhtelif ülkelerin izlediği stratejilerin ve politikaların bir güncel taramasının gerçekleştirileceğine dikkati çeken Yıldırım, başarılı uygulamaların belirleneceğini ve özellikle geniş bant alt yapısının detaylı bir şekilde raporlanacağını ifade etti. Yıldırım, somut ulusal modellerden yola çıkarak alternatif uygulama örneklerinin belirleneceğini anlatarak, geniş bant ekosistemini geliştirecek politika önerileri ve düzenlemeleri ile uygulama detaylarının bir bütünleşik anlayış içerisinde ortaya konulacağını söyledi.

"ULUSAL SİBER GÜVENLİK EYLEM PLANLARI OLUŞTURULACAK"

"Ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması, ilgili diğer siber güvenlik yönetim başlıklarına yönelik önerilerin ortaya çıkması sağlanacaktır” diyen Bakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Siber tehdit tespiti önleme sisteminin geliştirilmesi sağlanacaktır. Gelişmiş siber casusluk, tehdit, apt analizi yapılacaktır. Zararlı yazılım, analiz ve mücadele merkezi oluşturulacaktır. E-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim alanlarında taraflarca mutabakat sağlanan danışmanlık, Ar-Ge konusunda gerekli işbirliği sağlanacaktır."

"Bilgi toplumu artık sadece ülkemizin değil bütün dünyanın gündeminde günden güne daha fazla yer işgal etmektedir” diyen Yıldırım, “Bugün, artık vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak için devletle fiziki ortamlarla temasa geçmeden çok daha kolay, günün her saatinde yapabilmesine imkan sağlayan e-hizmet denilen alan günden güne gelişmektedir" dedi.

Bakan Yıldırım, halktan gelen bu ihtiyaç dikkate alındığında kurumların, kamunun buna göre kendini yenilemesi, hızlı hareket ederek bu ihtiyaca cevap verecek alt yapıyı oluşturmasının zaruret haline geldiğini söyledi. Yıldırım, "Bu protokolle bu süreçleri eksiksiz uygulanabilir şekilde getirirken diğer yandan da sistem alt ve üst yapısının güvenliğini sağlamayı ortaya koyacak bir ortak çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün ise, "Protokolün özünde Türkiye'deki elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısıyla, siber güvenlik, e-dönüşüm hizmetleri, Bulut Bilişimle çalışmalarda ve aynı zamanda Bakanlığın Ar-Ge çalışmaları konusunda bir işbirliği gerçekleşmiş olacak" dedi.

"YAPILACAK ARAŞTIRMALAR İÇİN GEREKECEK BÜTÇEYİ BAKANLIĞIMIZ KARŞILAYACAK"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Sanayi Bakanı Ergün gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'projenin maliyeti ve içeriğinin tam olarak neler içerdiğini' sorması üzerine Yıldırım, "Elektronik haberleşme alt ve üst yapısı birinci protokol; Burada 5 tane iş paketi var. Bu iş paketleri nelerden ibaret? Geniş bant politikası ve küresel uygulama hizmetlerinin belirlenmesi. İkinci iş paketinde, geniş bant endüstri modelleri var. Üçüncü iş paketinde, politika ve uygulamalara yönelik öneriler var. Dördüncü iş paketinde, elektronik haberleşme ve geniş bant bilgi portalı var. Beşinci iş paketinde, kapasite geliştirme var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, elektronik iletişimde alt yapı ve üst yapının mevcut olduğunu belirterek, yeniden alt yapı ve üst yapının kurulmayacağını söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin bilişim alanında geldiği mesafenin dikkat çekici olduğunu bildirerek, mevcut alt yapının ve üst yapının zenginleştirileceğini ve dünyadaki değişimlere uygun hale getirilerek buna yönelik yeni stratejiler ortaya konulacağını belirtti. Bu çalışmaların kar güden çalışmalar olmadığını anlatan Yıldırım, "Burada yapılacak araştırmalar için bazı Ar-Ge harcamaları için gerekecek bütçeyi Bakanlığımız karşılayacak" dedi.

Ergün, eylem planının imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirterek, eylem planı süresinin bir yıl olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: