Bilişim Vadisi hangi şehirde kurulacak?

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’yi, Avrupa’nın "bilişim üssü" haline getirecek Bilişim Vadisi Projesi için en uygun kentin Ankara olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan ve fizibilite çalışmaları devam eden "Bilişim Vadisi" Projesi’nde şehir seçimi aşamasına gelindi.

Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Kocaeli’nin öne çıktığı yarışta ipi hangi ilin göğüsleyeceği merakla beklenirken Aygün, "Ankara, Bilişim Vadisi projesinin hayata geçirilmesi halinde, dünya bilişim devi Hindistan’la yarışabilecek kapasiteye sahiptir" dedi.

-İSTANBUL’UN ALTYAPISI PROJEYİ KALDIRAMAZ

İstanbul’un altyapısının Bilişim Vadisi gibi dev bir projeyi kaldıramayacağını savunan Aygün, "İstanbul’a bir damla yağmur düştüğünde kentin ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. Ankara hem altyapı açısından hem de arazi açısından daha avantajlı… Ayrıca Ankara 11 üniversitesi ve tekno kentleriyle de büyük bir avantaja sahip. Konum itibariyle Türkiye’nin orta noktasında yer aldığı da dikkate alınırsa Ankara bu proje için biçilmiş kaftandır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aygün, finans kuruluşlarının göçü sonrasında İstanbul’un yükünün daha da arttığına dikkati çekti. Proje için 2000-5000 hektar büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulduğunu, Ankara’nın Hazine arazisi açısından zengin olduğunu ifade eden Aygün, projede üniversitelerin de yer alacağını, üniversiteler kenti Ankara’nın bu açıdan Kocaeli ve Eskişehir’i geride bıraktığını bildirdi.

-ANKARA EN REKABETÇİ İL-

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM), 81 il bazında yaptığı rekabet endeksinde, Ankara’nın "En Rekabetçi İl" olarak öne çıktığını hatırlatan Aygün, "81 ilimiz ekonomik etkinlik ve canlılık, emek piyasası, yaratıcı sermaye, insani sermaye, fiziki altyapı ve sosyal sermaye olarak sıralanan 6 kategoride değerlendirmeye alındı. Ankara insani sermaye, yaratıcı sermaye ve sosyal sermaye endekslerinde ilk sırada yer aldı. Genel rekabet endeksinde ise 100 puan alarak en rekabetçi il oldu" dedi.

Aygün, Ankara-Eskişehir bölümü tamamlanan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte firmaların üretim merkezlerine ev sahipliği yapacak bir Bilişim Vadisi’nin kurulması konusunda Ankara’nın diğer illere göre daha avantajlı bir konuma geçeceğine işaret etti.

Reklam
Reklam

-TÜRKİYE AVRUPA’NIN BİLİŞİM ÜSSÜ OLACAK-

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye’nin, Avrupa’nın bilişim üssü olacağını vurgulayan Aygün, Bilişim Vadisi’nin bilgi teknolojileri firmaları için üretim ve operasyon merkezi olacağını ve küçük ölçekli firmaların yurtdışına açılmalarını sağlayacağını anlattı. Aygün, "Bu proje sayesinde Türkiye’ye ciddi miktarda dış yatırım da çekilecek. Ankara olarak bu büyüklükte bir projeyi rahatlıkla hayata geçirebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

-BİLİŞİM VADİSİ NEDİR?-

Bilişim Vadisi’nde bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışan firmalar inovasyon, Ar-Ge ve işbirliği amaçlarıyla bir araya gelecek. Vadide, bilgi ve iletişim, telekomünikasyon, bio-teknoloji, nano-teknoloji, nöro-teknoloji sektörlerine öncelik verilecek.

Bilişim Vadisi için ABD’deki Silikon Vadisi, Fransa’daki Sofia Antipolis ve Dubai modelleri incelendi. Hepsinin de konutları ve sosyal alanları bulunan ticari boyuttaki projeler oldukları görüldü. Türkiye’nin projesi hepsinden farklı olarak Ar-Ge derinliği olan bir proje olacak.

Reklam
Reklam

Türkiye’de gerçekleştirilecek olan Bilişim Vadisi’nde yazılım devi Microsoft’un da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü dev firmalar da yer alacak.

Uluslararası firmaların burada yerli firmalarla birlikte yurtdışına yönelik iş yapması hedefleniyor. Şirketlerin hızla büyüyüp dışa açılabilmeleri için üniversitelerin de sistemin içinde yer almaları planlanıyor. Projede, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bilişim sektörünü temsil eden sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları da (DPT, YÖK, TÜBİTAK, TOBB, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) yer alıyor.

2011 yılı için donanımda 6 milyar 541 milyon dolar, yazılımda 738 milyon dolar, servis hizmetlerinde de 1 milyar 88 milyon dolar öngörülerek pazar büyüklüğünün, 8 milyar 367 milyon dolara ulaşması bekleniyor. 2012 yılı için hesap edilen pazar büyüklüğü ise 12 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor.