Bilişimciler Zirvesi'nde "Gelecek 5.0" çağrısı

Bilişim Derneği tarafından düzenlenen zirvede "Yapay Zekanın Kullanılabilir Uygulamaları", "Endüstri 4.0 ve Sonrası", "Bulut Bilişim ve Güvenlik", "Nesnelerin İnterneti", "Blok Zinciri ile Dönüşecek Endüstriler", "Robotik ve Otonom Araçlar", "Savunma Sanayisi için Bilişim" konuşuldu - Bilişimciler Grubu Başkanı Şenol Vatansever: - "Türkiye'de yerli ve milli teknolojileri savunuyoruz. Yerli ve milli firmaları öncelikle bizim desteklememiz gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Bilişim Derneği tarafından düzenlenen "Bilişimciler Gelecek 5.0 Zirvesi" sektörün önemli isimlerini ve paydaşlarını buluşturdu.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, "Gelecek 5.0" ana temasıyla SETA İstanbul Konferans Salonu'nda yapılan zirvede, "Yapay Zekanın Kullanılabilir Uygulamaları", "Endüstri 4.0 ve Sonrası", "Bulut Bilişim ve Güvenlik", "Nesnelerin İnterneti", "Blok Zinciri ile Dönüşecek Endüstriler", "Robotik ve Otonom Araçlar", "Savunma Sanayisi için Bilişim" gibi önemli konular masaya yatırıldı.

Reklam
Reklam

Zirvenin açış konuşmasını yapan Bilişimciler Grubu Başkanı Şenol Vatansever, değişen global ekonomik şartlarda avantaj kazanmak isteyen ülkelerin belli akımlar ortaya koyarak, bu akımları markalaştırarak sahiplendiklerini ve birer çıkış yolu haline getirdiklerini belirtti.

Almanya'nın "Endüstri 4.0", "Japonya'nın Toplum 5.0" gibi kavramlar üzerinden yeni ekonomi modelleri inşa ettiklerini kaydeden Vatansever, bu zirve ile yeni ama başarılı bir şekilde organize olan bilişimciler olarak "Gelecek 5.0" akımını ülkemizin gündemine sunduklarını bildirdi.

Vatansever, Bilişimciler'in çok genç ve aksiyoner bir oluşum olduğunu, bilgi teknolojileri yöneticileri, sektörün üretici-distribütör-iş ortağı bacağında yer alan şirket sahipleri ve çalışanları, akademisyenler ve medya mensuplarından oluştuğunu kaydederek, "Bilişim tarafında iş birliklerimizi arttıracağımız çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), Bilişim Medyası Derneği (BMD) gibi sektörümüzün çok önemli sivil toplum kuruluşları da zirvemize destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

- "Gelecek 5.0 yüksek teknoloji, mutlu insan ve dünya barışı temelli bir yaklaşım"

Zirvenin ana temasının "Gelecek 5.0." olduğunu anımsatan Vatansever, şunları kaydetti:

"Peki Gelecek 5.0 nedir? Şimdi daha Endüstri 4.0'ı tam olarak içselleştirememişken 'Gelecek 5.0' nereden çıktı? Endüstri 4.0 Almanya ile anılan, Toplum 5.0 Japonya ile anılan bir yaklaşım. Biz de Türkiye ile anılmasını istediğimiz, markalaşmasını istediğimiz "Gelecek 5.0" yaklaşımını ortaya koyuyoruz. Tabi ki bunun alt bileşenleri olan yapay zeka, robotlar, blockchain, siber güvenlik gibi konuların bir kısmı zirvemiz kapsamında da teknolojik anlamda konuşacağımız konular. Gelecek 5.0 yüksek teknoloji, mutlu insan ve dünya barışı temelli bir yaklaşım. Özellikle Türkiye savunma sanayi anlamında, askeri teknolojilerde önemli çalışmalar yapıyor. TEKNOFEST'te bazı arkadaşlarımız önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarla beraber biz daha farklı bir hava estirebiliriz."

Türkiye'de yerli ve milli teknolojileri savunduklarını anlatan Vatansever, bu nedenle yerli ve milli firmaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

İstanbul Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Gürsoy yaptığı konuşmada yakın gelecekte robotları çok sık görmeye başlayacaklarını, robotların insanların işlerini devralacağını belirterek, "İş dünyasının dinamikleri değişecek ve yeni sermayemiz inovasyon olacak." değerlendirmesini yaptı.