BİM'den 730 yeni mağaza ve 4 bin 500 ek istihdam

BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Dortluoğlu: - "2018'de geçen yıla göre yüzde 20 büyüme hedefliyor, 750 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz" - "2018'de 600'ü BİM, 30'u FİLE ve 100'ü yurt dışında olmak üzere 730 yeni mağaza açacağız. Yurt içinde hedeflediğimiz ilave net istihdam sayısı 4 bin. Yurt dışı ile birlikte bu rakam 4 bin 500'e çıkıyor" - "Geçen yıl 2016'ya göre satışlarımızı yüzde 23,5 artırarak 24 milyar 779 liraya yükselttik. Şirketin net karı önceki yıla göre 2017'de yüzde 29 artışla 863 milyon liraya ulaştı" - BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Başkanı Aykaç: - "(Fas ve Mısır dışında) Araştırmalarımız sürüyor. Bizim için cazip bir pazar bulduğumuzda girmekten tereddüt etmeyeceğiz" - "Mısır'da söylenilenlerin aksine Türk ürünlerine talep var. Mısır halkı bizi seviyor, onlar bizden memnun. Öyle bir boykot yok"

İSTANBUL (AA) - BİM Finans Direktörü (CFO) ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, bu yıl 750 milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, "600'ü BİM, 30'u FİLE ve 100'ü yurt dışında olmak üzere 730 yeni mağaza açacağız. Yurt içinde hedeflediğimiz ilave net istihdam sayısı 4 bin." dedi.

BİM'in 2017 sonuçları ve 2018 beklentilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Dortluoğlu, Türkiye'nin en büyük perakende şirketi olduklarını kaydederek, geçen yıl 2016'ya göre satışlarını yüzde 23,5 artırarak 24 milyar 779 liraya yükselttiklerini aktardı.

Reklam
Reklam

Şirketin net karının önceki yıla göre 2017'de yüzde 29 artışla 863 milyon liraya ulaştığını dile getiren Dortluoğlu, FAVÖK'ün ise 1 milyar 296 milyon TL düzeyine çıktığını bildirdi.

Dortluoğlu, Deloitte'nin hazırladığı "Perakende'nin Küresel Güçleri 2017" isimli raporda BİM'in en büyük 250 perakendeci kuruluş arasından 149'uncu, dünyanın en hızlı büyüyen perakende şirketleri listesinde 24'üncü sırada yer aldıklarını bildirdi.

Capital Dergisi'nin "Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi" araştırmasında En Çok İstihdam Sağlayan Şirket olduklarını vurgulayan Dortluoğlu, şirketin uluslararası araştırmalarda dikkati çektiğini söyledi.

- "En çok kadın çalıştıran şirketiz"

Dortluoğlu, 2017 sonu itibarıyla BİM'in toplam mağaza sayısının 6 bin 765'e ulaştığını belirterek, bunların 647'sinin Fas ve Mısır'da bulunduğunu, 44'ünün ise farklı bir konseptle açılan FİLE mağazalarından oluştuğunu anlattı.

Geçen yıl 4 bin kişiye yeni iş olanağı sağlayarak toplam istihdamlarını 41 bin 993'e çıkaran BİM'in en çok kadın istihdam eden şirket olduğunu vurgulayan Dortluoğlu, BİM'de çalışanların yüzde 39'unun kadın olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Dortluoğlu, 2017'de 53 yeni mağaza açarak Fas'taki mağaza sayılarını 382'ye, Mısır'da ise yeni açılan 50 adetle 265'e yükselttiklerini kaydederek, BİM'in bu iki ülkede toplam 3 bin 914 çalışanı bulunduğunu söyledi.

BİM'in telekomünikasyon sektöründeki faaliyetlerini yürüten BİMCELL'in geçen yıl 200 bin yeni abone kazandığını ifade eden Dortluoğlu, toplam abone sayısının 1,5 milyonu aştığı bilgisini verdi.

- "BİM, 2018'de 730 yeni mağaza açacak"

Haluk Dortluoğlu, 2018'de geçen yıla göre yüzde 20 büyüme hedeflediklerini, bunun için sürekli yatırım yaptıklarını, geçen yıl 609 milyon TL yatırıma imza attıklarını, bu yıl 750 milyon TL yatırım planladıklarını söyledi.

Dortluoğlu, "2018'de 600'ü BİM, 30'u FİLE ve 100'ü yurt dışında olmak üzere 730 yeni mağaza açacağız. Yurt içinde hedeflediğimiz ilave net istihdam sayısı 4 bin. Yurt dışı ile birlikte bu rakam 4 bin 500'e çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yeni mağazaları ihtiyaç bölgelerine göre açacaklarını dile getiren Dortluoğlu, özellikle İstanbul'un Avrupa yakasına önem verdiklerini, ağırlıklı olarak Marmara'da yeni mağaza açacaklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Dortluoğlu, bir soru üzerine, yeni yatırımları borçlanmadan tamamen kendi kaynakları ile yapacaklarını belirterek, ciroya nazaran yapılan o düşük karları dahi yeni yatırımlarda kullandıklarını aktardı.

Farklı bir konseptle tüketicinin hizmetine sundukları FİLE marketlerinin gelişmeye devam ettiğini, sayılarının 2017'de 44'e, halihazırda 47'ye yükseldiğini dile getiren Dortluoğlu, 2018'de 30 FİLE mağazası açacaklarını, bir BİM mağazasında 5-6 kişi çalışırken, bu sayının FİLE'lerde 30'a yükseldiğini anlattı.

- "Açık sebze-meyve ve sıcak unlu mamul satışına başlayacağız"

Dortluoğlu, geçen yıl BİM mağazalarından günde 4,1 milyon, yılda 1,5 milyar kez alışveriş yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Her zaman müşterilerimizin sesine kulak veriyor, onların taleplerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Geçen yıl özel markalı ürün sayımızı 550'ye çıkardık. Toplam ciromuzun yüzde 67,5'i özel markalı ürünlerimizden geliyor. Şu anda seçilmiş mağazalarımızda sebze, meyve ve unlu mamul satışı konusunda pilot çalışmalar yürütüyoruz. Halkımızın bu uygulamaları tercih ettiğini görürsek Türkiye'nin dört bir yanında tüm BİM mağazalarında açık meyve-sebze ve sıcak unlu mamuller satışlarına başlayacağız. Zaten bizim halkımız sebze ve meyveyi açıktan dokunarak almayı tercih ediyor."

Reklam
Reklam

Dortluoğlu, Türkiye'de enflasyonun son dönemde yüksek seyrettiğine ve piyasanın altında nasıl ürün sattıklarına ilişkin bir soru üzerine, şu cevabı verdi:

"Maalesef enflasyon çift haneli birkaç yıldır. Bunun tekrar tek hanelere dönmesini ümit ediyoruz. Bizim temel prensibimiz yüksek verimlilik avantajını fiyatlara yansıtmak. Toplam masraflarımızın ciroya oranı Türkiye'de tüm perakendecilerden düşük. Bütün masrafların ciroya oranı yüzde 12. Bu verimli çalışma ve tasarruftan uzak durmanın bir sonucu. Her türlü gereksiz harcamadan uzak durma üzerine kurulu."

- "Türkiye'ye inanıyor ve güveniyoruz"

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Başkanı (COO) Galip Aykaç, 2017'de beklentilerin üzerinde büyüdüklerini belirterek, şirketin ve Türkiye'nin ekonomide yaşadığı gelişmelerden bahsetti.

BİM, geçen yıl Türkiye ekonomisi gibi güçlü bir performans gösterdiğini dile getiren Aykaç, başta tüketiciler olmak üzere tüm paydaşlarının teveccühü ile çalıştıklarını ve ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Aykaç, "Türkiye’ye güveniyor ve inanıyoruz, Türkiye de bize güveniyor. Sektör lideri olarak en iyi hizmeti en yaygın şekilde sunmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi.

- "İran'a açılmayı iptal etmedik"

Aykaç, yurt dışında başka ülkelere açılma projelerinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Kısa bir zaman önce İran'a girmek üzere detaylı çalışma yaparken şu anki konjonktüre de bakarak projeyi askıya aldık. İptal etmedik. Araştırmalarımız sürüyor. Bizim için cazip bir pazar bulduğumuzda girmekten tereddüt etmeyeceğiz." diye konuştu.

Avrupa pazarının doyduğunu aktaran Aykaç, "Yüzde 90'ı organize perakende ile doymuş durumda. Onlar da her yıl büyümek için birbiriyle yarış içindeler." ifadelerini kullandı.

Aykaç, bir soru üzerine, kapanan mağaza olmadığını, yeri değişen mağazaların bulunduğunu kaydetti ve onların da sayısının yıllık 10-15 olduğunu bildirdi.

- "Belirli mağazalarda 1500 adet iPhone X satacağız"

Bir gazetecinin, piyasa fiyatının altında iPhone X satacaklarını hatırlatması üzerine Aykaç, bu ürünün tüm mağazalarında satışa çıkmayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Toplamda 1500 adet iPhone X satacakları, "5 bölgenin mağazalarında satacağız. Yeterince temin edilmeyince böyle olabiliyor. Tuzla, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Gaziantep, Diyarbakır ve Sivas'taki mağazalarımızda satacağız." dedi.

Aykaç, bir soru üzerine 10 markada pazar lideri olduklarını, bunlardan bazılarının ketçap, mayonez, süt ve süt ürünleri, diş fırçası olduğunu aktardı.

Tedarikçi sayılarının 500 olduğunu ifade eden Aykaç, doğrudan ihracat yapmadıklarını ancak ihracat yapan bazı şirketlere ürün verdiklerini söyledi.

- "Mısır'da Türk ürünlerine boykot yok"

Aykaç, Mısır'da sosyal medyada Türk ürünlerinin boykot edilmesine yönelik çağrı olduğuna dair bir yorum üzerine sözlerini şöyle tamamladı:

"Mısır'da söylenilenlerin aksine Türk ürünlerine talep var. İki ay önce Mısır'da bir mağazamızın açılışında müşterilerden birisi benim yönetici olduğumu anlayınca yakamı tutarak ve ürünlerin isimlerini sayarak, 'Bunları neden getirmiyorsunuz' dedi. Buradan giden ürünler için orada gümrükte sorun çıkarıyorlar. Bu sorunları aşmak kolay olmuyor. gümrük nedeniyle ürün götürmekte zorlanıyoruz. İzinlerini almış tedarikçilerimiz var. Onların götürmesini sağlıyoruz ve sağlayacağız. Mısır halkı bizi seviyor, onlar bizden memnun. Öyle bir boykot yok."

Reklam
Reklam