Bimeks 25 yaşında

1989 yılı sonbaharında Akgiray kardeşlerin, Kadıköy'ün Mühürdar caddesinde 80 m2'lik bir alanda açarak ticarete başladıkları "teknoloji dükkanı" Bimeks, bugün 58 şehirde 140'tan fazla mağazaya sahip.

Türkiye'nin ilk teknoloji perakendecisi Bimeks'in "25. Yılımızda Geleceğe Bakış" konseptiyle Hilton İstanbul Bomonti'de düzenlediği akşam yemeğine, Teknoloji ve Perakende sektörünün tanınmış simaları katıldılar.

Geceye Bimeks çalışanlarının yanı sıra tedarikçi firma temsilcileri, kurumsal müşteriler ve basın da katıldı. Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray ve İcra Kurulu Üyesi Dr. Ahmed Akgiray'ın da birer konuşma yaptıkları gecenin sunucusu Özge Uzun'du.

"Bugün aslında Teknoloji Perakendeciliği'nin 25'inci yaş günü"

Reklam
Reklam

Konuşmasına; "Bu gün sadece Bimeks'in 25'inci yaş günü değil. Bugün aslında, Türkiye'de Teknoloji Perakendeciliği'nin 25'inci yaş günüdür, Tüm teknoloji perakendecilerine kutlu olsun." cümlesiyle başlayan Murat Akgiray, Bimeks'i geçmişten bugüne taşıyan en büyük gücün dürüstlük çerçevesinde farklı bakış açısı olduğunu vurguladı. Bu farklı bakış ile sektörde her zaman öncü olduklarını söyleyen Akgiray, bunun da kendilerine hep ilkleri getirdiğini belirtti. Akgiray, geleceğe de bu pencereden, dürüstlük ilkesinden taviz vermeden bakmaya devam edeceklerini ifade etti.

Bimeks İcra Kurulu Üyesi Dr. Ahmed Akgiray da konuşmasında; Electro World ve Darty satın almalarıyla büyüyen ve güçlenen Bimeks'in hem tecrübeli, hem de genç ve dinamik çalışanlara sahip olan ayrıcalıklı bir şirket olduğuna yer verdi. Türk insanının teknolojiyi çok sevdiğini ve yakından takip ettiğini belirten Ahmed Akgiray, Bimeks olarak en yeni teknoloji ürünleri tüm dünya ile aynı anda Türk tüketicisine sunmaya devam edeceklerini söyledi. Mikrodalga Mühendisi olarak NASA'da çalışan ve Mars'a inen Curiosity uzay aracının radar sistemlerini tasarlayan ekipte yer alan Dr. Ahmed Akgiray, geçtiğimiz yıl bu görevini bırakarak Türkiye'ye dönmüştü.

Reklam
Reklam

Bimeks'in "farklı" tarihi

Bimeks 25 yıl önce Kadıköy Mühürdar’da mütevazı bir dükkanda kuruldu. Türkiye’nin geleceğine ve teknolojinin gelişimine inanan iki vizyoner insan, inşaat yüksek mühendisi Murat Akgiray ve kardeşi, finans profesörü Vedat Akgiray; teknoloji perakendeciliğini bu dükkanda başlattılar. Ülkede teknoloji mağazacılığının henüz telaffuz bile edilmediği bir dönemde Borland, Lotus, F-Secure gibi yazılımların, Pascal, dBase gibi programlama dillerinin ve donanım ürünlerinin satışıyla Bimeks; Türkiye'nin ilk teknoloji perakendecisi unvanını aldı. Şirket ikinci mağazasını 1995'te İçerenköy Carrefour AVM'de açtı. Aynı zamanda AVM'de açılan ilk teknoloji mağazası olan bu mağazayla birlikte tüketicide, "Bilgisayar Bimeks'ten alınır" kanaati oluşmaya başladı.

Altı yıl sonra yerli girişimcilerin, 2007'de de yabancı oyuncuların teknoloji perakendeciliği pazarına girmeleri ile Bimeks, stratejik bir kararla mağaza zinciri olmanın adımını attı. Aynı dönemde, yine önemli bir kararla; şirketi bugünlere getiren ve geleceğe taşıyacak olan özgün Kurumsal Kaynak Planlama yazılımını (ERP) geliştirme kararı aldı ve bu doğrultuda kendi yazılım ekibini kurdu. Birbiri ardına açılan mağazalarla birlikte ivme kazanan büyümeyi finanse etmek için 2008 yılında Londra merkezli yabancı bir fon olan RP Capital'in şirkete ortaklık teklifini kabul eden Bimeks, bu şekilde büyümesini daha sağlam temellere oturtmuş oldu.

Reklam
Reklam

2009 yılında kendi entegre yazılımı ile www.bimeks.com.tr üzerinden ürünlerini web satışına açan Bimeks, 2010'da da özgün franchise modeli Bimeks Mağaza İş Ortaklığı'nı (BiMİO) geliştirdi ve bu sistemle çalışan ilk mağaza İzmit'te açıldı. 2011 yılında Borsa İstanbul'a kote olarak halka açılan ilk teknoloji perakendecisi unvanını aldı. Hemen ardından Japonya menşeli Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR - Eurasia Rating'den reyting notu alarak, uluslararası reyting notu alan ilk ve tek teknoloji perakendecisi oldu.

Bimeks, 2012 yılında da, çoklu kanal perakendeciliğinin öncü adımlarından olan, Türkiye'nin ilk gerçek zamanlı aynı gün teslimat sistemi "bidakka"yı faaliyete geçirerek 3 saate kadar ürün teslimine başladı.

Konsolidasyonla gelen "duble" büyüme

Son yıllardaki en dikkat çeken atılımı ise Bimeks, Türkiye pazarından çıkmayı planlayan yabancı menşeli iki yabancı teknoloji şirketinin Türkiye iştiraklerini bünyesine katarak yaptı: 2013'ün son çeyreğinde İngiliz teknoloji devi Electro World'ün, 2014'ün ilk çeyreğinde de Fransa'nın en büyük teknoloji zinciri Darty'nin devralınan Türkiye mağazaları, Bimeks tabelalarını taktı. Bu satın almalarla birlikte Bimeks; beyaz eşya, küçük ve büyük ev aletleri, kişisel bakım ve hobi ürünleri gruplarındaki gücünü de arttırmış oldu.

Reklam
Reklam

Down'lu gençlere istihdam

Bimeks, mağazalarında Down sendromlu gençleri istihdam ediyor. Bimeks'in Down Türkiye derneği ile birlikte yürüttüğü bu projede Down sendromlu gençler mağazalarda istihdam ediliyor, tüm çalışanlarla birlikte işbaşı yapıyorlar. Ay sonunda diğer çalışanlarla birlikte maaşlarını alıyorlar. Böyle bir projede yer almak, reyon düzenlemekten etiket basımına, hatta satış danışmanlığına kadar değişik görevler yapmak, çalışıp para kazanmak, Down sendromlu gençlerin bağımsız yaşama becerileri, özgüven, iletişim gibi özelliklerinde çok olumlu gelişmelere sebep oluyor.

Bimeks, geçtiğimiz Ekim ayında da daha fazla Down'lu genci iş hayatına kazandırmak için Down Türkiye derneği ile birlikte Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi'ni kurdu.

"Gelecek farklı bakanlarındır"

Bimeks; Teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte değişen pazar şartlarına, farklılaşan tüketici alışkanlılarına ve perakende sektöründeki rekabete her zaman farklı bakış açılarından yaklaşarak özgün çözümler üreten bir şirket oldu. Dürüstlük ve verimlilik ilkesinden hiç bir zaman vazgeçmeyen şirket, öngörüleri ile teknoloji mağazacılığına rota çizmeye devam ediyor.

Reklam
Reklam