Bin kişiye meslek!

**Kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan meslekler Anadolu Sigorta'nın elinde tekrar canlanıyor. Hedef bin kişiyi meslek sahibi yapmak

**

Anadolu Sigorta'nın 85. kuruluş yılında başlattığı sosyal sorumluluk projesi mezun vermeye devam ediyor. Bursa'da Karagöz Tasvir ve Eskişehir'de Lületaşı İşlemeciliği öğrencileri sertifikalarını aldı. Eğitimler şu anda Edirne, Trabzon ve Gaziantep'te devam ediyor. Şirket gelişmeleri aktarmak için salı günü Edirne turu düzenledi. Yapılan çalışmaları basına tanıtmayı amaçlayan gezi, el emeğiyle üretilen sanat eserlerini HABERTURK.COM Ekonomi Servisi olarak bizzat görme fırsatımız oldu. Edirnekari denilen süsleme sanatıyla ortaya koyulan ürünler göz kamaştırıcıydı. Her biri el emeği ve göz nuruyla süslenmiş. Atölyede kendini bu işe adamış (her yaştan) 20 kişi bulunuyor. Ve bu kişiler geçmişi günümüzde yaşatırken kendi bütçelerine de katkı sağlıyor. İşte Anadolu Sigorta, hem bu kişilere ödenen parayı, hem araç gereçleri hem de diğer temel ihtiyaçları finanse ediyor. Şirket sadece sigortacılık yapmıyor, kültürümüze, tarihimize, mesleki eğitime ve turizme de katkı sağlıyor.

Reklam
Reklam

Kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teknik danışmanlığında yola çıkan Anadolu Sigorta, "Bir Usta Bin Usta Projesi'ni” ilk etapta beş şehirde hayata geçirdi. Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı tarafından geliştirilen ve TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğü'nün teknik danışmanlığı ile hayata geçirilen proje kapsamında Bursa'da Karagöz tasvir ve Eskişehir'de lületaşı işlemecili eğitimleri tamamlandı. Edirne'de Edirnekari, Trabzon'da kazaziye ve Gaziantep'te kutnu dokumacılığı eğitimleri ise Kasım sonunda tamamlanacak ve bu okullar da öğrencilerini mezun edecek.

HER YIL KATLANACAK
Anadolu Sigorta ile TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Anadolu Sigorta, belirlenen illerde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanması için yürütülecek eğitim çalışmalarına kaynak sağlıyor. İllerdeki ilgili sivil toplum kuruluşları kursiyer seçimlerini gerçekleştirirken, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü de projeye teknik danışmanlık veriyor.

Reklam
Reklam

Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ile 6 aylık dönemlerde 20-30 kişiye eğitim verilmesi planlanan projede, böylece yılda ortalama 100 kişi, geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak. 10 yıllık bir süreçte tamamlanması planlanan projenin sonunda, bin kişinin, yaklaşık 50 meslekte yetkinlik kazanması ve bu mesleklerin bulundukları illerde, sürdürebilir konuma ulaşması hedefleniyor.

EDİRNEKARİ
Sözlük karşılığı, Edirne işi, 18.yy'da ahşap üzerine yağlıboya ile bezenmiş eserlere verilen genel isim. Çeyiz sandığı, yazı kutusu, para çekmecesi, yüklük ve dolap kapakları gibi ahşaptan yapılmış dekoratif eserlerde uygulanmış.
Tek dal üzerinde belinden kurdele ile bağlı buketler, vazo içinde stilize edilmiş çiçekler ve tabak içinde meyve kompozisyonları bolca kullanılmış. Motifler üzerinde açık ve koyu tonlar kullanılarak ışık ve gölge sağlanmış.