Bin Ladin ile El Kaide Guantanamo’yu seviyor

Sivil toplum hareketi Avaaz’ın El Kaide Lideri Bin Ladin’li posterler Washington’daki metro istasyonlarını kaplıyor. Kampanyanın amacı Guantanamo’nun kapatılıp, işkenin son bulması.

ABD’nin başkenti Washington’da metroya binmek için istasyona gelenler, El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin’in fotoğrafının olduğu büyük bir afişle karşılaşıyor.
ABD’nin “bir numaralı düşmanı”nın bu şaşırtıcı görüntüsü, aslında internet üzerinde kurulan sivil toplum hareketi Avaaz’ın, ABD’nin Guantanamo üssündeki tutuklama kampının kapatılması için yürüttüğü kampanya çerçevesinde tasarlanmış bir fotoğraf. Beyaz Saray’ın biraz ötesindeki metro istasyonundaki bu afişin altında yazanlar, kampanyanın amacını anlatıyor:
**Avaaz’ın 3.5 milyon üyesi var**
“Guantanamo kapatılsın, işkenceye son verilsin, tüm kötü muameleler soruşturulsun.” Avaaz’dan yapılan açıklamada bu afişin amacı, “işkencenin yasadışı ve ahlaka aykırı bir uygulama; bunun ötesinde Bin Ladin ve onun örgütü El Kaide’nin yeni üye toplaması için, harika bir kışkırtıcı araç olduğunu yetkililere hatırlatmak” şeklinde ifade ediliyor.
Küresel internet hareketi avaaz.org, avukatlardan kurulu Res Publica grubu ve internette faaliyette bulunan MoveOn örgütünün birlikte oluşturduğu; internet üzerinde dünya çapında 3.5 milyon üyesi bulunan bir hareket. Avaaz birçok doğu dilinde “ses” anlamına geliyor. Özellikle 11 Eylül sonrası ABD’de toplumsal bütünleşmeden yana tavır alan hareket, amacını, daha barışçıl bir dünya için çalışmak ve dünyanın karşılaştığı önemli sorunlarla mücadele etmek olarak tanımlıyor.
**Tutuklu transferine engel**
ABD Temsilciler Meclisi, Guantanamo üssünde alıkonulan tutsakların ABD’ye transferini engelleyen kararı kabul etti.
163’e karşı 258 oyla kabul edilen karara, İç Güvenlik Bakanlığının 2010 yılı bütçesiyle ilgili karar tasarısına tavsiye olarak da eklendi.
Guantanamo’da halen 223 tutsak bulunuyor. Bunlardan bazılarının kendilerini kabul edecek ülkelere gönderilmesi, diğerlerinin de ABD’de yargılanması planlanıyor. Ancak meclisin kararı yasalaşırsa, üssü kapatma planları zora girecek.
Taraf