Bina Mantolama İle Büyük Tasarruf

1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken Dış Cephe Mantolama...

1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken Dış Cephe Mantolama (ısı yalıtım) zorunluluğunun, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu enerjiden büyük oranda tasarruf sağlamasına olanak tanıyacağı bildirildi.

Adana’da faaliyet gösteren Henkel Yapı Kimyasalları Bölge Distribütörü Ktech Yapı Kimyasalları LTD ŞTİ Genel Müdürü Onur Kocaöz, mantolama işleminin maliyet gerektirdiğini ancak, kısa sürede kendini amorti ettiğini söyledi.

Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yüzde 33’ ünün binalarda, çoğunlukla da ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını belirten Onur Kocagöz, ‘’Mantolama sistemleri uygulandığı andan itibaren binalarda meydana gelen enerji kayıplarında yarı yarıya azalma meydana gelir. Böylece hem tasarruf sağlanmış olup hem de ekonomik açıdan enerji harcamalarına yapılan giderlerde azalma görülür’’ dedi.

Reklam
Reklam

Kocagöz, son dönemlerde sektörün gündemini mantolamanın oluşturduğunu kaydetti.

Kocaöz, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken Dış Cephe mantolama zorunluluğunun sektöre ayrı bir hareket getirdiğini belirterek, bu kapsamda 2017 yılına kadar tüm yapılarda enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi bulunacağını kaydetti.

Yeni yapılacak binalarda belge düzenleme proje üzerinden gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacağını, sürecin projeciler tarafından yürütüleceğini ifade eden Kocaöz, şunları kaydetti:

‘’Mevcut binalar için ise vatandaşların, 2017 yılına kadar enerji kimlik belgelerini almaları zorunlu olacak. Bunun için de yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerine başvurmak gerekecek. Bu binaların projesi bulunuyorsa, uzmanlarca tespit kısa sürede tamamlanabilecek. Eğer proje bulunmuyorsa binada, ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, elektrik aydınlatma sistemi gibi unsurlara ilişkin etüt yapılacak.

Reklam
Reklam

Binanın enerji verimliliği ilgili veriler, uzmanlar veya projeciler tarafından Bayırdır ve İskân Bakanlığı’nın web tabanlı hazırladığı BEP-TR programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesini üretilecek. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek.’’

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: