Binalara Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu -Eskişehir'de bugüne kadar 358 binaya Enerji KimlikBelgesi alındığı ve yapı kullanma izni için ilgilibelediyelere müracaat edildiği bildirildi

Eskişehir'de 358 binaya Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alındığı ve yapı kullanma izni için ilgili belediyelere müracaat edildiği bildirildi.

Eskişehir'de 358 binaya Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alındığı ve yapı kullanma izni için ilgili belediyelere müracaat edildiği bildirildi.

Valiliğin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Bakanlıkça hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nce binalara EKB alınması zorunlu hale geldi.

Reklam
Reklam

EKB ile binalarda konfor koşullarının oluşturulması için gerekli olan en düşük enerji ihtiyacı, binanın tüketeceği enerjiye göre sınıflandırma, varsa binanın kullandığı yenilenebilir enerji kaynakları, binanın çevreye ne kadar karbondioksit gazı salımı yaptığı, binanın yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su sistemlerinin verimi ile ilgili bilgiler gösteriliyor ve belgeleniyor.

EKB'yi, mevcut binalar için en geç 2017 yılına kadar, yeni binalar için ise 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapı kullanma izniyle almak zorunlu.

Yeni yapılacak binaların mimari, mekanik ve elektrik projeleri enerji ekonomisi bakımından yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değilse, ilgili idareler (belediyeler) tarafından yapı ruhsatı verilmeyecek.

Ayrıca binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde EKB düzenlenmiş olması şartı aranıyor.

Düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerliliği olan EKB, Bakanlıkça yetkilendirilmiş EKB uzmanı bulunduran ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili kuruluşlar tarafından, internet tabanlı BEP-TR programı kullanılarak hazırlanıyor ve onaylanmak üzere ilgili idareye veriliyor. Bu güne kadar Eskişehir'de 358 binaya EKB alındı ve yapı kullanma izni için ilgili belediyelere müracaat edildi.

Reklam
Reklam

Dış cephe ve çatıda uygun ısı yalıtımı yaptırarak, pencerelerde ısı yalıtımlı camlar ile enerji tasarruflu ampuller ve ev aletleri kullanarak, düzenli baca temizliği yaparak binada enerjinin daha verimli kullanılabileceği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: