Binalarımızı Afet Riskine Karşı Güçlendirmeliyiz

Düzce Valiliği ile Düzce Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Bina Risk Durumu Tespiti ve Uygulama Örnekleri“ konulu...

Düzce Valiliği ile Düzce Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Bina Risk Durumu Tespiti ve Uygulama Örnekleri“ konulu Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, yaşadığımız acı olaylardan ders almamız gerektiğini belirterek, “Temel kurallara uymadığımız zaman her depremde acı gerçeklerle yüz yüze kalmaktayız. Bu amaçla bina stokumuzu gözden geçirmeliyiz. Deprem riski yüksek olanlar ya güçlendirilmeli veya gecikmeden yıkılmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Eski yapıların da birçoğunun ömrünü tamamladığını söyleyen Yılmaz, “Eski betonarme binalar ömrünün yarısında riskli duruma geldi ve bu binalar insanlar için ciddi tehdit oluşturmaktadır. İnşaatlarda en az C30 standardında beton kullanılmalıdır. İstanbul’da betonarme kamu binası üzerinde yaptığımız performans analizinde 64 tanesinden 56 tanesi riskli çıktı. Beton kalitesi C4 - C10 arası ve alt katlarda ileri derecede korozyon belirlendi” diye konuştu.

Son olarak halkı depreme karşı bilinçlendirmeliyiz diyen Yılmaz, “Artık depremi değil binaları konuşmalıyız. Kamuoyunu fay hatları ile meşgul etmenin medyada depremin zamanının ve şeklinin tartışmanın vatandaşlarımıza hiçbir faydası yoktur. Kentsel dönüşümün başlatılması bu yönüyle atılmış çok önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: