Binali Yıldırım: 15 Temmuz'un gizli kahramanları medyadır

Başbakan Binali Yıldırım, 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuştu

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Bu işin (15 Temmuz) gizli kahramanları basın mensuplarıdır. Medya çalışanlarıdır. Bir telkinle bir çağrıyla değil, durumdan vazife çıkartarak bütün medya darbenin karşısında yer almış ve vatandaşı bilgilendirmeyi sürdürmüşlerdir. Bizim yaptığımız açıklamalar darbecilerin moralini bozan kimyalarını değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur.

'600 CİVARINDA TELEFON KONUŞMASI YAPTIM'

11 saat içinde 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım. Darbeye karşı yapılan operasyonlar, neler yapılması gerektiği, darbecilere karşı nasıl harekete geçilmesi ve bastırılmaları vatansever asker ve polisimizin sevk edilmesi dahil bütün bunlar iletişimle oldu. Gecenin karanlığında yoldasınız ve her türlü işimizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Görüntülü görüntüsüz görüşebiliyorsunuz. Ve gelişen durumlara göre neler yapabileceğinize karar veriyorsunuz.

Reklam
Reklam

Bunu cumhurbaşkanımız da yaptı biz de yaptık parti liderleri de yaptı. Ama bunların yapılmasının arkasındaki gerçek güç iletişim gücüdür.

Basın yayın kuruluşlarımızın vatanseverlikle ortaya koydukları duruşlarını teslim etmemiz lazım. Hukuk devletinin gereği muhakkak yapılacak.

MEMLEKET KONULARINDA ASLA VE ASLA SİYASET OLMAZ

Arkadaşlarımız ölüm tehditleri altınları onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. Tekrar TRT'yi kısa süre sonra yayına soktular. Özel sektörde CNN'ene gittiler, başarılı olamadılar. Bilişimin hakkını teslim etmemiz lazım. Medya kuruluşlarımızın vatanseverlik anlayışı ile ortaya koydukları yayınlarıyla duruşlarını haklarını teslim etmemiz lazm. Bir takım sapma gösterenler oldu. Ama biz olduğumuz yerdeyiz. Memleketin konularında asla ve asla siyaset olmaz. Ben Sayın Bahçeli'ye ilkeli tutumundan dolayı teşekkür ederim. Anamuhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu koruması beklentiydi, darbecilerin mağduriyetinden söz etmek, şehitlerimizin ruhunu yakınlarını incitiyor.

Reklam
Reklam

BİLİŞİM BAZEN İLAÇ BAZEN ZEHİR OLABİLİYOR

Türkiye bir hukuk devleti. Tamam siyaseten Hükümet ile probleminiz olabilir. Türkiye'de konu beka meselesi ise orada siyaset biter.

Bütün savaşlar artık tankla tüfekle değil, bilgi ile oluyor. Mesela Irak Harekatı. Bilişimi nasıl kullandılar. Arap Baharı dediğimiz konuda da bilişimi gördük. Gezi olaylarında da bilişimin nasıl terörü teşvik eder şekilde kullanıldığını gördük. Bilişim aynen ilaç gibi bazen tedavi bazen zehir olabiliyor.

2017 YILINI BİLİŞİMDE GELİŞİM YILI İLAN EDİYORUM

Bilişimde sorumluluk anlayışını geliştirecek bir yapıyı getirmemiz lazım. Sanal dünya yalan dünya değil, sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunların etiğinin zaman içinde oluşması lazım. Yapmamız gereken şeyler var. Bugün Türkiye'de üretilen verilen yüzde 80'i dışarıda üretiliyor. İş işten geçtikten sonra verilerin elimize geçmesinin faydası olmuyor. Veri merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesine dair Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için aldığımız kararlar içine dahil ettik. Veri merkezi kurmak için olabilecek bütün desteği verdik. Bunu yaptığınızda dünyanın en bilinen içerik sağlayıcıları da oraya gelecek. Bunların ideolojik problemleri yok. Veri elimizin altında olunca bilişim yoluyla ülkemizi tehditlerde olsun insiyatif olacak. 2017 yılını Bilişimde Gelişim Yılı ilan ediyorum. Gelecek bilişimle, gençlerle gelecek.

Reklam
Reklam

YERLİLİK VE MİLLİLİK HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

İnternet kullanımında yüzde 56'lara ulaştık. Geniş bant var, internet kullanımı var. Fakat yetmez, bilişimin internetin kullanılabildiği alanları düşünün bunlar çok yetersiz. Bir matematikçi olarak; bilişimde kullanabildiğiniz alan hayalinizin uzandığı kadar bir küre düşünün, gidebildiğiniz yer. Sonsuzun bir anlamda sınırlandırılmış tarifidir. Ucu açık bir kullanım alanımız var. Sektör değil bir yaşam tarzı. Bugün siber güvenlik meselesi ülke güvenliği meselesi haline gelmiş, ülke güvenliğine dönüşmüştür. Mesafe almamız lazım. Kamu-net oluşturuldu. 8-10 ülkeden biriyiz bu anlamda. Türk Telekom öncü rol oynadı teşekkür ederiz. Bundan sonrası veri merkezi, internet değişim noktaları. Bilişimde yerlilik ve millilik her şeyden önemlisi. Yeterli insan kaynağımız. Stratejik bir bakışa ihtiyacımız var. Bunu yapacak yetkin firmalarımızı tespit etmek.

TEDBİRLERİ ALACAĞIZ

Bir de hedeflerimizi net belirlemek. Herkes donanım alıyor. Bunların ne kadarı yerli ne kadarı tehdit oluşturuyor. Yazılımlarımızın yüzde 95'i dışardan. Tarla başkasının ürün bizim. Tarlanın sahibi biz olmazsak, tarlanın sahibi işin sonunda istediği gibi tasarrufta bulunur. 2017'de yerlilik ve millilik konusunda tedbirleri alıyoruz. Sadece siber güvenlik boyutunda olayı düşünmemiz doğru değil, siber caydırıcılığı da eklememiz lazım. Kimseye bulaşacak değiliz ama cevabı vermemiz lazım.

Reklam
Reklam

Diplomatik ilişkilerimiz zora girince hemen bunları gördük. Siber saldırılarda 15 Temmuz sonrasında bir baktık ciddi saldırılar olmuş. Başladılar altyapılarımıza saldırdılar 8-14 Temmuz'da 183 saldırı, 15 Temmuz -11 Ağustos 402, 11-17 Ağustos'ta 700 küsüre çıkıyor.