Binali Yıldırım: CHP, İzmir'de yönetim becerisizliğini örtmeye çalışıyor

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 'İzmir pis kokuyor' açıklamasına AK Parti milletvekili adayları Kültür ve Turizm...

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 'İzmir pis kokuyor' açıklamasına AK Parti milletvekili adayları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karabağlar'daki Emrez Deresi'ni gezerek destek verdi.
Derenin ıslah sorumluluğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olmasına rağmen yapılmamasına tepki gösteren bakanlar, basın mensublarıyla birlikte İzmir merkezde inceleme turu yaptı. Tur öncesi soruları cevaplandıran Binali Yıldırım, "İki hususta açıklama ihtiyacı duyduk. Sayın Kılıçdaroğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı açıklamalarda bulundu. Özetle Sayın Kılıçdaroğlu, AK Parti mitingindeki Başbakanımızın konuşmasını hatırlatarak, ‘Sayın Başbakan İzmir pis kokuyor’ dedi. Bunu İzmir kabul edecek mi? Yoksa İzmir bunun cevabını verecek mi’ diye de devam etti. Yol boyunca gelirken şehre etraftan çok pis bir koku geliyor. Bu koku İzmirlilere layık mı? Bu kokulara engel olamamanın nedeni nedir? Bunun üzerine Başbakanımızdan böyle bir açıklama geldi. Bugün gerek körfezde, gerekse şehir içinde çok kötü kokular var. İş, bu kokuları kaldırmaktır. Bununla ilgili gerekli tedbirleri alınması gerekirken bunu İzmir’e yapılmış bir hakaret gibi aktarılması, CHP’nin klasik numaralarından bir tanesi. İzmirlileri bizim aleyhimizde kampanya oluşturmaya çalışarak, yönetim becerisizliklerini örtmeye gayret ettiler ama bu sefer artık bu mümkün olmuyor. Mızrap çuvala girdi." dedi.
İzmir’in arıtma sistemi olduğunu fakat bu arıtma sisteminin Çiğli tarafına doğru, Kordelya tarafına doğru proje değişikliği nedeniyle tam fonksiyonel çalışması yapılamadığını aktaran Binali Yıldırım, her gün çıkan 600-700 ton çamurun Doğal Yaşam Parkı ve Kaklıç alanındaki yere istif edildiğini, üstünün kireçle örtüldüğünü ve yağmur yağınca da bu kireç koku oluşturduğunu söyledi. Bu kokuları dile getirdikleri içinde karşı atağa geçtiklerini belirten Yıldırım “Diğer bir koku kaynağı da çiğli de körfeze verilen atık suların olduğu bölgededir. Belediye Başkanı diyor ki; rüzgar esince körfezin dibindeki su yukarı çıkıp koku yapıyor. İzmir’de imbatı yasaklarsa kokular kalmaz. Bu, özrü kabahatinden beter bir açıklamadır. Harmandalı’nda istif edecek yer kalmamıştır. Torbalı’da Taşkesik Bölgesi’nde yeni bir alan belirlenmiş, orası da çevre şartlarına uygun değil, halk isyanda. Dünyada uygulanan gelişmiş bir sistem var. Biyolojik arıtma tesisindeki bir adım sonrası İzmir’de eksiktir. Bu gerçekleştirildiğinde gerek çıkan çamurun katı atıkların yapılması, enerjiye dönüştürülmesi, istif sorunundan kurtulmuş olunması; artı diğer evsel atıkların da yakılarak hem enerjiye dönüştürülmesi, hem de atık sorunun bertaraf edilmesi sağlanmış olacaktır. Olayın doğrusunu görmek lazım. Çözüm üretmek için birlikte çalışmak lazım. Gerçekler acıdır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"SAYIN BAŞKAN HANGİ İŞİNİN ENGELLENDİĞİNİ LÜTFEN AÇIKLASIN"
İBB’nin “İzmir’e bir çok iş yapacağız ama önümüze engeller çıkıyor. Hükümet destek olmuyor Ankara’daki işlerimiz engelliyor” şeklindeki açıklamalarını eleştiren Bakan Yıldırım, "Sayın Başkan hangi işin engellediğini lütfen açıklasın. Ben buradayım. İzmir’in işini geciktirmemek için her anı, her fırsatı değerlendirdik. Öyle olmasaydı birçok hizmeti İzmir’e kazandıramazdık. Bizim yapmamız gereken İzmirlilere gelecek ve hizmet vaad etmek olmalı. Rakipleri karalayarak, mazeret üreterek hiçbir yere varılmaz. İzmir’de hiçbir şey kazanmaz. Biz İzmir’e hizmete geldik, siyaset yapmaya gelmedik. Gerek EXPO’yu, gerek 2023 hedeflerini içeren projeleri koyduk, İzmirlilere de anlattık. Şimdi 12 Haziran bizim iş başı yapacağımız gündür. Rakamlarla konuşmak gerekirse İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2009’da 650 bin ihalebaşvurusu var, bunlardan 42 ihaleye itiraz edilmiş, sadece 3 tanesi iptal edilmiş. 2010’da 705 ihalenin 54’üne itiraz olmuş, 2 adedi iptal edilmiş, 2011 ilk 3 ayında ise 207 ihalenin, 7 adedin diğer firmalar itiraz etmiş, iptal edilen olmuş. Geneline baktığınızda 3 yıl içinde 1565 proje başvurusu yapılmış, 103 tanesine şikayet gelmiş ve sadece 5 tanesi iptal olmuş. İzmir’de binde 3 oranında iptal var. Bu oran neredeyse Türkiye’nin en düşük oranı.” şeklinde konuştu.
Daha sonra iki bakan, Bankalar Caddesi olarak bilinen mevkinin kirliliğini yerinde inceledi. Bakan Günay, "Burası İzmir." derken Yıldırım ise, "Burada hayat var." diyerek şehrin durumunu anlattı. Birlikte dereleri ve çarpık yapılaşmayı inceleyen bakanlar, "İzmirliler bu kokuyu çekmeye mecbur değil." diyerek destek istedi. Vatandaşların alkışlayıp el sallayarak, "Sizi destekliyoruz." sözlerine teşekkür eden Bakan Günay, "Arkadaşlar burası caddenin ortası, bankalar sokağı, bakın. Çevredeki yapılara bakın, bir de şuraya bakın. Bunlar için Ankara'nın yardımına ihtiyaç yok. Bunlar için biraz estetik duygusu, biraz da şehri sevmek yeter." şeklinde konuştu. Rastgele atılan çöplerin oluşturduğu çöplüğü basın mensuplarına gösteren Günay, "Burası merkez ilçe arkadaşlar. Konak'tan ayrılan Karabağlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin merkezi. Buca ile Karabağlar sınırında Emrez Deresi. Şehrin ortasında." dedi.
Binali Yıldırım da derenin çok pis koktuğunu dile getiren vatandaşlara hitaben, "Temizleyecekler değil mi? Şimdi kim temizleyecek? Şehrin temizliğinden kim sorumlu? Büyükşehir Belediyesi. Merak etmeyin temizleyeceğiz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz