Binbirdirek Sarnıcı'na yerli ve yabancı ilgisi

İSTANBUL (İHA) - 7 Ağustos'ta hizmete açılan Binbirdirek Sarnıcı ve restaurantı yerli ve yabancıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Binbirdirek Sarnıcı Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Gülüştür sarnıç ile ilgili İHA'ya yaptığı açıklamada, özel günlerde 5 bin kişiye hizmet verilebilen Binbirdirek Sarnıcı'nın restorasyonu için 10 milyon dolar harcandığını söyledi. Gülüştür, 1700 yıllık sarnıcın 350 kişilik mutfağında dünya ve Osmanlı mutfağının en ünlü yemeklerinin bulunabileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

"EN BÜYÜK ENGEL BÜROKRASİ" Gülüştür, "Burası Topkapı Sarayı'ndan bir yıl önce Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı'ndan 100 - 150 sene önce yapılmış. Dünyanın ayakta kalan en eski Bizans eseridir. Ayakta restore edilmiş başka bir yapı yok. Keşke bu tarihi yerlerin hepsi gerekli özen gösterilerek işletmeye açılsa , memleketin ekonomisinde kullanılsa hem turizm hem kültür sanat yararlanılsa. Bugün burada her türlü imkan mevcut. Ama önceki hali ölüden farksızdı. Türkiye'de en büyük engel bürokrasi. Böyle tarihi yerleri restore etmek dünyanın en zor işidir. İnsanoğlu hem kesesine hem de sağlığına engel.Yoksa biz yaptığımız işten çok memnunuz" dedi.

"AMAÇ DÜNYA TURİZMİNE AÇMAK" Gülüştür, bundan sonra dünyaya tanıtımı dünya turizmine açık tutulması sanat, kültür, müze ve diğer etkinliklerin burada düzenlenmesini hedeflediklerini öne sürerek şöyle devam etti:

"Amaç bu tür etkinliklerle iki bin yıl önceki tarihi bugüne taşıyarak insanlara böyle bir eserin tanıtımını varlığını ve yaşatılması gerektiğini göstermek. Burası yazın seri oluyor kışın sıcak. Isıtma ve havalandırmada yapılmış durumda. Modern cihazlarla donatılmış durumda.Buna rağmen eski halinden taviz verilmemiştir."

Reklam
Reklam

"RAMAZANA ÖZEL GÖSTERİLER" Turizme kapılarını açan Binbirdirek Sarnıcı'nda Ramazan ayı boyunca da tasavvuf müziği eşliğinde semazen gösterisinin yer alacağını kaydeden Gülüştür, "Açık büfe şeklinde olacak iftarın ardından isteyenler nargile içebilecek ve tavla oynayabilecek. Etkinlikler Ramazan ayı ile sınırlı değil. Yaz ve kış gündüz ve gece turisttik amaçlı ziyaret edilen sarnıcın akşamları da her türlü organizasyon için tercih edilebilir" dedi.

Gülüştür, 49 yıllığına kiralanan ve yerli - yabancı turistlere hizmet amacıyla faaliyet gösteren sarnıcın 7 Ağustos'ta hizmete açılmasından bugüne kadar 18 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.