Bingöl’de 125 Milyon Ton Kireç Taşı Rezervi

Bingöl’ün, çimento üretiminde kullanılan 125 milyon ton kireç taşı rezervine sahip olduğu belirtildi.İlk defa 1935...

Bingöl’ün, çimento üretiminde kullanılan 125 milyon ton kireç taşı rezervine sahip olduğu belirtildi.

İlk defa 1935 yılında Genç ilçesi Avnik sahasında demir madeniyle ilgili etütlerin yapıldığı ve 1975 yılında da çalışmaların yoğunlaştırıldığı Bingöl’de, 53 milyon ton görünür, 16 milyon ton mümkün demir rezervi, 109 milyon ton fosfat, 60 bin ton kaolen, çimentoda kullanılan 125 milyon ton kireçtaşı, 2 milyon 700 bin ton kil ve 21 bin 600 ton bakır rezervinin bulunduğu kaydedildi. Çözüm sürecinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yeraltı kaynaklarını çıkarmayı hedefleyen bir grup milletvekili, Meclis'te Maden Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etti. AK Partili 82 vekilin imzasını taşıyan önerge henüz gündeme alınmadan 'maden raporu' hazırlandı. Rapora göre, Bingöl’ün de içinde olduğu 6 şehirde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün belirlediği; altından demire, bakırdan uranyuma, kömürden jeotermal kaynaklara kadar hiç dokunulmamış rezervler bulunuyor.

Reklam
Reklam

“MADENLER YER ÜSTÜNE ÇIKARILIP ÜRÜN HALİNE GETİRİLSİN”

Önergeyi veren AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, "Çözüm süreci tamamlandığında sıra bölgenin kalkınmasına gelecek. El değmemiş madenler özel sektör ve devlet eliyle çıkarılacak. Artık bölgede kan ve gözyaşı akmayacak, yer altından madenler fışkıracak" dedi.

Bölgedeki yeraltı zenginliklerinin bakir olduğunu ifade eden Şahin, madenlerin yer üstüne çıkarılıp ürün haline getirilmesi için Meclis'i devreye soktuklarını belirtti.

“109 MİLYON TON FOSFAT”

Şahin, çözüm sürecini destekleyecek komisyonun tespit edilen madenlerin doğuda fabrikalar kurularak işletilmesi yönünde teşvikler verilmesi önerisi getireceğini söyledi. Söz konusu raporda Genç ilçesi, Servi bölgesi, Karlıova, merkez bölgeleri ve diğer bazı bölgelerde 53 milyon ton görünür, 16 milyon ton mümkün demir rezervi, 109 milyon ton fosfat, 60 bin ton kaolen, çimentoda kullanılan 125 milyon ton kireçtaşı, 2 milyon 700 bin ton kil ve 21 bin 600 ton bakır rezervinin bulunduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: