Bingöl'de "Alevilerin Tarihsel Gelişimi"paneli

Bingöl Üniversitesi tarafından "Alevilerin Tarihsel Gelişimi"ni konu alan bir panel düzenledi.

Bingöl Üniversitesi tarafından "Alevilerin Tarihsel Gelişimi"ni konu alan bir panel düzenledi.

Bingöl Üniversitesi ve Alevi Toplumu işbirliği ile Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen"Aleviliğin Tarihsel Gelişimi" panelinin açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yazıcı, Aleviliğin günümüz Türkiye'sinde en çok tartışılan konulardan biri olmasına rağmen Aleviliğin yeterince bilinmediğini söyledi.

Genellikle Alevilikle ilgili başlayan cümleleri "Bizim bir alevi komşumuz vardı', 'benim alevi bir arkadaşım vardı', "Ben Alevilikle ilgili bir kitap okumuştum" deyip alevi yargıların bunun üzerinde bina edildiğini belirten Yazıcı, "Bu cümleler Aleviliği anlamamız için yeterli mi- Üzgünüm ki değil. Çünkü Alevilik bu kadar basit bir şey değil. Alevilik öyle bir inanç sistemi ki yüzyıllar boyunca kendi üyelerinin sorularına cevap, sorunlarına da çözüm üretmiş bir inanç sitemidir. Alevi ve sunilerin birbirlerini ön yargılarla tanımak yerine gerçekten tanışmaya davet ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşğın da, Aleviliğin sadece Türkiye ölçeğinde değil, alevi toplumların yaşadığı diğer bütün bölgeleri de kapsayacak şekilde incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Aleviliğin temel çıkış noktasını Kur'an-ı Kerim'den örnekler vererek anlatan Prof. Taşğın, "Alevilin temel çıkış noktası da burasıdır. Orada biz alemlerin Rab'ini tek Rab olarak kabul ettik ve ona ikrar verdik. Dolayısıyla bu öğreti Adem aleyhisselama ve Muhammed aleyhisselama kadar geldi. Hazreti Ali ile birlikte velayet nuru birleşerek, 12 imamlar ve seyitler üzerinden taşınarak bugüne kadar geldi bu bilgi" şeklinde konuştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yaman ise, Aleviliğin çok karmaşık bir konu olduğunu, Aleviliğin anlaşılması için daha çok emek harcanması gerektiğini vurgulayarak, "Aleviliğin anlaşılması için kestirme çözümler bize çözüm olmuyor. Çünkü farklı coğrafyalar, mekanlar, tarihler var. Bu farklılıkların hepsini nasıl anlayacağız. Bugün Aleviliğin bizim için ifade ettiği şey, yüzyıl önce başka, 200 yıl önce başka bir şeydi onun için bu konuyu açıklarken özetlemeler sorun yaratıyor. Onun için gündelik tartışmalardan, siyasetin dışında konuyu ele almamız lazım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Panele Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Defterdar İhsan Mintaş, Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, diğer yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: