Bingöl'de “kimlik, Kültür Ve Değişim Sürecinde Osmanlı’dan Günümüze Kürtler Uluslararası Sempozyumu” Sona Erdi

Bingöl Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı’dan günümüze Kürtler Uluslararası Sempozyumu”...

Bingöl Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı’dan günümüze Kürtler Uluslararası Sempozyumu” sona erdi.

06-08 Eylül 2012 tarihleri arasında yurtiçi ve yurt dışından 78 akademisyen, araştırmacı ve bilim adamının katıldığı sempozyumunun sona ermesinin ardından sempozyum bilim kurulu tarafından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde, TRT 6 (Şeş)’nın açılması ve eğitim kurumlarında Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması gibi açılım politikalarının uygulanmasının provokatif eylemlerle kesintiye uğratılmaması gerektiğine vurgu yapıldı. Kürtler konusunun Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş kapsamlı ele alındığı uluslararası bu sempozyumda, birçok ülkeden ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve kurumlarından birçok akademisyen, araştırmacı, yazar, kanaat önderi ve siyasetçinin bir araya geldiğine dikkat çekilen sonuç bildirgesinde; “Kürt realitesinin ırkçı yaklaşımlarla ele alınması, toplumda birçok alanda çatışmanın ve kayıpların yaşanmasına neden olmaktadır. Oysaki Kur’an-ı Kerim’in bir ayeti şöyledir: “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için, sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz, Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır” (Hucurat, 13). Bu ölçüye göre, ırklar bir realitedir ve inkâr edilmemelidir. Aynı zamanda Irkçılık da yapılmamalıdır. Osmanlı’nın yıkılmasından sonra, farklı devletler ortaya çıkmış ve Kürtler, farklı devletlerin topraklarında yaşar hale gelmişlerdir. Ancak, temel hak ve özgürlüklere sahip olma noktasında, Osmanlı dönemindeki haklarını elde edememişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken, Müslüman olmayan topluluklar, azınlık olarak kabul edilmiş, “Müslüman bir toplumda, Müslümanlar azınlık konumunda bulunamazlar” ilkesi gereğince, Kürtler Müslüman oldukları için, azınlık statüsünde değerlendirilmemişlerdir. Türkler ve Kürtler, yüzlerce yıldır, aynı vatanda yaşamış, aynı kaderi paylaşmış, aynı dine mensup iki millettir ve yapılan çapraz evliliklerle bu birliktelik çok daha güçlü hale gelmiştir. İki toplum arasındaki ortak paydalara rağmen, Cumhuriyet döneminde, yöneticilerin Kürtlere yönelik politikalarında eleştirilebilir uygulamalara rastlanmaktadır" dednildi.

Reklam
Reklam

Yanlış uygulamalar yüzünden Kürtlerle Türkler arasında, birçok önyargının oluşmasına neden olduğu ve toplumsal barışın engelendiği belirteilen bildirgede şunlara yer verildi:

"Buna rağmen, toplumsal barışı tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması, sanıldığı kadar da zor değildir. Farklı ırklar ve farklı kültürler, çatışma sebebi değil, aslında bir zenginliktir. Bunu; bir kilimin desenleri veya gökkuşağının farklı renkleri gibi algılayabiliriz. Avrupa ülkeleri ve Amerika’da ifade edilen 'multikültürel toplum' kavramı, bu bağlamda hatırlanabilir.1980’lerde yaşanın sağ-sol kavgalarını, ülkemiz geride bırakmış ve belli bir olgunluk kazanmak suretiyle günümüze gelinmiştir. Öyle görülüyor ki, Kürt meselesinde de belli bir olgunluk süreci yaşanmaktadır. Yakın bir zamanda, meselenin; toplumsal ve devlet yönetimimin sahip olduğu sağduyuyla halledileceği kanaati kamuoyunda hâsıl olmuştur. Bugün gelinen noktada, geçmişte yapılmış birçok hatalı uygulama bulunurken, devlet, artık şefkatli yüzüyle meseleye bakmaktadır. Yapılan uygulamalar, bunu açıkta göstermektedir. TRT 6 (Şeş)’nın açılması ve eğitim kurumlarında Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması gibi açılım politikalarının uygulanması, provokatif eylemlerle kesintiye uğratılmamalıdır.Türkiye’de yaşayan tüm insanlar, eşit haklara sahip olmalıdırlar.Benzer nitelikteki sempozyumlarda, benzer toplumsal gerçeklik ve sorunların, üniversite ortamında farklı bakış açılarından tartışılmasının faydalı olacağı şüphesizdir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: