Bingöl’de Tüketici Bilinçlendirme Çalışmaları

BİNGÖL (İHA) – Bingöl Ticaret İl Müdürlüğü, okullarda öğrencilerin bilinçlenmesi yönünde eğitim çalışmalarını sürdürüyor.Ticaret İl...

BİNGÖL (İHA) – Bingöl Ticaret İl Müdürlüğü, okullarda öğrencilerin bilinçlenmesi yönünde eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Ticaret İl Müdürlüğü’nün tüketici bilincinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları okulların yanı sıra toplumun diğer kesimlerinde de çeşitli programlarla devam ediyor. Bingöl Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, tüketici hakları konusunda tüketici bilinci ve hak arama ile ilgili olarak izlenecek yollar hakkında bilgi verdi. Tüketiciye kaliteli mal ve hizmet sunulmasının kanuni bir yükümlülük olduğunun altını çizen Tanık, ‘Satılan ayıplı mal geri alınamaz’ devrinin kapandığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

İl Müdürü Tanık, ayıplı malın ayıbını satıcısının bilmesinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Satın aldığınız mal ve hizmet; tatmin edici bir kalitede, kullanım amacına uygun ve satıcı tarafından bildirilen özelliklere sahip olmalıdır. Eğer, satın aldığınız mal veya hizmet olması gereken özelliklerden en az birini taşımıyorsa ayıplıdır. Bu durumda tüketici olarak paranızın iadesi, malın ayıpsız olan bir yenisiyle değişimi, ayıp oranında indirim ve ücretsiz onarım yollarından birini seçebilirsiniz. Satıcı, seçtiğiniz bu haklardan birini yerine getirmek zorundadır. Sorun varsa hakkınızı aramayı ertelemeyin” dedi.

“ÜRÜNLER MUTLAKA FATURASI İLE ALINMALIDIR”

Tüketicilerin hak ve sorumluluklarını bilmesinin mal alırken doğru seçimi de önemli ölçüde etkilediğine dikkat çeken Tanık, “Tüketici, ihtiyacı olan malı yetkili satıcısından almalıdır. Ancak satıcı firma zorluk çıkarırsa tüketici hakkını aramalıdır. Tüketici, mağduriyet yaşamamak için bir ürün aldığında mutlaka fatura veya fişini almalıdır. Ayrıca garantili ürünlerin garanti belgesini mutlaka istemelidir. Tüketici, kanunî haklarını kullanmaktan hiçbir zaman çekinmemelidir. Piyasadan mal alırken ambalajlardaki üretim ve son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol ediniz. Son kullanma ve üretim tarihine göre bayatlamış olan malları almayın, satıcıları ikaz edin, gerekirse şikâyet edin” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“HAKEM HEYETİNİN KARARI BAĞLAYICIDIR”

Tanık, tüketicilerin ayıplı mal veya hizmet alımı sonrasında satıcı ile sorun yaşaması durumunda başvuracağı hak arama yolları hakkında da bilgiler verdi. Tanık, “Malınızın değeri bin 191 TL 52 kuruşun altında ise Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurmalısınız. Bu heyetin vereceği karar, tarafları bağlar. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz edebilirler, aksi halde karar kesinleşir. İtiraz, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının icrasını durdurmaz. Müracaatlar, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 3 ay içinde karara bağlanır. Malınızın değeri bin 191 TL 52 kuruşun üzerinde ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurmalısınız. Tüketici Mahkemesi kararları kesindir. Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılacak başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz. Tüketici mahkemelerinde açılacak davalar ise her türlü resim ve harçtan muaftır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: