Binlerce kişi sivas katliamını andı !

2 Temmuz Sivas katliamı binlerce kişiyle anıldı

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından organize edilen "Pir Sultan Abdal Şenlikleri" sırasında Madımak Oteli'nin yakılarak, 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının hayatlarını kaybettiği Sivas Katliamının 19.yıldönümünde ,Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insan katliamı anmak için saat 09.00’da Sivas’a akın ederek,Seyrantepe’deki Hacı Baktaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cem evinde toplandı.

Seyrantepe cemevi önünden başlayan yürüyüşe,çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin temsilcileri katıldılar.Anma etkiliğine katılan isimlerden bazıları,BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, CHP milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Ramis Topal, Sabahat Akkiraz,Hüseyin Aygün, Orhan Düzgün,Muharrem Işık,Kamer Genç,Erdal Aksungur,Sezgin Tanrıkulu,Veli Ağbaba, Durdu Özpolat,sanatçılar Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar (Sağ), Tolga Sağ, Erdal Erzincan, Grup Munzur üyeleride destek verdiler.

Reklam
Reklam

“Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Madımak müze olacak”, “Ne şeriat ne darbe, demokratik Türkiye”, “Gelin canlar bir olalım”, “Madımak’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganlarının atıldığı yürüşle devam eden korteje, Ethem Bey Parkı önünde,2 Temmuz Sivas katliamında hayatlarını kaybeden şehit ailelerinin kortej önüne alınmasıyla yürüyüşe devam edilen anma etkinliğinde yaklaşık

50 bin kişiye yakın kişinin yer aldığı kalabalık sloganlarla Cumhuriyet Meydanı girişine kadar yürüdü.

Ancak meydanın girişinde güvenlik güçlerinin barikatlarıyla karşılaşan eylemciler,Görevli il Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Mergen,in yaptığı üç kez anonsta yürüyüşün Madımak önüne kadar sürdürülmesinin “2911 sayılı yaysa aykırı olduğunu, gerekirse zor kullanılacağını” ifade ederek uyarı yaptı.

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel güvenlik güçlerine “yürümek yasa dışı ise tutun zabıtınızı, açın davanızı.Geçen yıl öyle yaptınız, bu yıl da yapın.Yasaklamak niye?

Biz Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları olarak,şehitlerimizi anmak için buradayız,33 canı yakarken niye görevinizi yapmadınız? Şimdi mi aklınız başınıza geldi” diye tepki gösterdi.Yaklaşık 1 saat süren görüşmeler sonucunda,olası bir olumsuzluğun çıkmasına neden olunmadan,Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüyüşe izin verildi.

Reklam
Reklam

Katliamda yaşamını yitiren şehitlerin isimleri tek tek okundu ve anma etkinliğine katılanlar “burada” diye bağırdı. Madımak’ta yaşamını yitiren 33 kişinin aileleri adına konuşan Hüseyin Karababa, “Bizi Neden yakılar? Bizi bu topraklardan silmek, yok etmek, sürgün etmek istiyorlar. Ancak bunu asla başaramayacaklar. Sizlerin desteği ile davamızı bu günlere taşıdık,yine sizlerin desteği ile sonsuza kadar sürdüeceğiz.” İfadesini kullandı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ise yaptığı konuşmada “Ne söylesek acılarımızı hafifletmeye yetmiyor.Zaman aşımı nedeniyle Madımak davasını bitirmeye çalışıyorlar,bu dava biz bitti demeden bitmeyecektir”dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yaptığı konuşmada,zaman aşımı kararını tanımıyoruz. Burası kırklar meydanıdır.Cesaretimizi Seyit Rıza’dan, Pir Sultan Abdal’dan aldık. Sadece 33 canı değil Deniz’leri,İbrahim’leri, Mahirleri’de anıyoruz. Alevi toplumu sahipsiz değildir. Katiler ve AKP bu meydanda bulunan canların vicdanında mahkum oldular” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük ise yaptığı konuşmada “Biz güçten korkan bir toplum değiliz.Kerbela’da olduğu gibi dün nasıl 70 kişi ile 70 bin kişiye karşı duracak güç,inanç ve cesareti önderlerimiz taşımış ise,bu günde biz asla korkmayacak, yılmayacağız. Canımızdan vazgeçeriz hak yolumuzdan asla vazgeçmeyiz” dedi.

Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise yaptığı açıklamada“Katil devlet halka hesap verecek. Madımak’ta 33 canı yakan katilleri,Avrupa’ya taşıyarak yargılanmalarının önünü tıkayan,Milli görüşün içindeki olan bu günün yezidi Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu.

Yapılan konuşma ve anma etkinliklerinden sonra,eyleme katılanlar sessiz bir şekilde dağılarak alan terk edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: