Aydın'ın Yenipazar ilçesindeki 900 rakımlı Karaçakal Yaylası’nda gerçekleştirilen Yörük Şenlikleri, Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce Yörüğü buluşturdu. Renkli görüntülere sahne olan şenlikte, domuz avı canlandırması izleyenleri kahkahaya boğdu.
Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği öncülünde düzenlenen 8. Karaçakal Yörük Şenlikleri için Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden binlerce Yörük, Karaçakal yaylasına akın etti. Birbirlerini sıkça göremeyen insanların kaynaşması, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenliklere Vali Kerem Al, TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, MHP İl Başkanı Fevzi Köse, CHP İl Başkanı Barkan Kalınomuz, CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Altıntaş ve çok sayıda davetli katıldı.
Ülkenin değişik illerinden binlerce Yürüğü bir araya getiren ve 8 asırlık mazisi bulunan Karaçakal yaylasında yapılan şenliklerin Yörük kültürünü yaşatmayı amaçladığını belirten Dernek Başkanı Duran Teke, “Bu şenlikte maksadımız büyün Türkiye geneline yayılmış olan akrabalarımızı bir araya getirmek, birlik ve beraberliği sağlamak, halkımız arasındaki dostluğu kuvvetlendirmek, yöresel yemek ve sanatımızı tanıtmaktır. Şenliğimize katılım her sene artarak devam ediyor. Bu kültürün yaşatılması için çabalarımız devam edecek. Türkiye içinden geçtiği zor dönemde birlik ve beraberliği bu şekilde sağlamış olacaktır. Bizim devletten çok fazla bir gelirimiz yok. Derneğimizin imkanları da sınırlı. Halkımızın kendi arasında topladığı paralarla bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Uzaktan ve yakından buraya gelen insanlarımız Karaçakal Yörüklerine özgü kültürü görüyorlar. Daha önceki yaşamda kullanılmış eşyalar, örf ve adetler, kına geceleri, domuz avı gibi etkinlikler ile yaşamın devam etmesi noktasındaki kültürel etkinlikleri burada insanlarımıza göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Düzenlenen şenliğin Yörüklük kültürünün yaşatılması için taşıdığı öneme işaret eden İlçe Kaymakamı Hakan Özarslan da, “Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de sosyal ve ekonomik değişim ile kitle iletişim araçlarında yaşanan gelişine bağlı olarak yaşam şekilleri de değişiyor. Her gelişim ve değişim faydalarının yanında zararları da beraberinde getiriyor. Yenipazar ilçemizde düzenlenen bu şenlik Yörüklük kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlıyor” dedi.
Konuşmasına Yörükleri selamlayarak başlayan Vali Kerem Al ise, çok hızlı bir değişim sürecinde yaşandığına işaret ederek, “Bu değişim bize ait bazı değerleri de aşındırıyor. Millet ve toplum hayatımızda çok önemli bir yere sahip olmuş olan Yörüklük kültürünün kaybolmasını önleme noktasında ve bu kültürün gelecek kuşaklara taşınması amacıyla düzenlenen bu şenlik Yörükleri buluşturuyor ve hasret gidermelerine aracı oluyor. Yörük obalarımız dostluğun, dayanışmanın, yardımlaşmanın, saflığın ve duruluğun membaları olmuştur. Yörük; özüyle, sözüyle, doğasıyla ve üzerinde taşıdığı gökkuşağının renkleriyle gönül erleridir. Bu bakımdan bu kültürün kaybolmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Türklerin Anadolu topraklarına yerleşerek yurt edindiğine değinen MHP’li Ali Uzunırmak da, Türk boylarının yurdun her bir köşesine dağıldığını söyledi. Bu boyların Anadolu’da Türk gelenek ve kültürünü yaşattığının altını çizen Uzunırmak, şunları söyledi: “Biz Anadolu’nun farklı köşelerinde farklı oyunlar oynarız. Biz Türkmeniz, Türk oğlu Türküz. Bu topraklar Anadolu toprakları. Biz sadece beylerimizle oynamayız. Biz kadınımızla, kızımızla, kızanımızla, bebemizle, dedemizle hep birlikte oynarız. Biz bölünmeyiz, bir bütünüz ve hep birlikte Türkiye’yiz Allah’ın izniyle. Onun için bu gelenekleri yaşatan kardeşlerimizi ve katkıda bulunan annelerimize, bacılarımıza, ağabeylerimize çok teşekkür ediyorum”
YÖRÜK KÜLTÜRÜ YAŞATILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin desteklediği 8. Yörük Şenliklerinde katılımcılara Yörüklerin geleneksel yemekleri ile keşkek ikram edildi. Nazilli Belediyesi mehteran takımı ve halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Yörük kültüründe yer alan kına gecesi sahnelendi.
Yörüklerde meddahlık geleneğinin aktarıldığı "Yörüklerde Domuz Avı" adlı sunum, Yörük meddahlarından Hacı İbrahim Gündüz tarafından canlandırıldı. Yöresel şivenin kullanıldığı gösteri, davetlileri kahkahaya boğdu. Orijinal kıl çadırlarda Yörük kültürünün tüm detayları ile tanıtımının yapıldığı şenlikte, Şehit ve Gazilerin ruhuna hatim ve mevlidi şerif okundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Türk Dünyası dans ve müzik topluluğu sanatçısı Yılmaz Demirtaş ve yere sanatçıların konseriyle devam eden şenlik, katkı ve katılım sağlayanlara plaket takdim edilmesiyle son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz