BIOS USB görmüyor: BIOS BOOT seçenekleri arasında USB'yi görmüyorsa ne yapılır?

BIOS, bilgisayar için önemli yazılımlardan bir tanesidir. Bilgisayarın açılışında donanımlar arasındaki bağlantıyı kuran, zaman zaman aldığı güncellemeler ile birlikte daha verimli hale gelen ve performansını artıran BIOS, güncelleme yapılırken kimi zaman USB belleği görmeyebilir. USB belleğin görünmediği zamanlarda yapılması gereken bazı işlemler vardır. BIOS BOOT seçenekleri arasında USB'yi görmüyorsa ne yapılır?

Bilgisayarlar üzerinde bulunan donanımların hangi sistemler ile çalıştığını bilmek oldukça önemlidir. Bilgisayar üzerinde bulunan anakartın üretim tarihine dikkat edilmesi gerekir. Eski bir anakart ise takacağınız USB belliği okumama ihtimali bulunabilir. Buna ek olarak eski bir işletim sistemi kullanılıyorsa da USB belliğin okunmama gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

BIOS Boot Seçenekleri Arasında USB'yi Görmüyorsa Ne Yapılır?

USB ile format atılırken kullanıcıların en sık rastladıkları problemlerden birisi UEFI BOOT etmeme olarak bilinir. Bu problemin sebebi genel olarak UEFI biçiminde BOOT USB’si hazırlanmaması ve buna ek olarak BIOS güvenlik ayarı ve BOOT modu olmaktadır. Genellikle ilk defa format atılacak bilgisayarlara BOOT modu ve güvenlik ayarı yapılmaktadır. Bu ayarlara dikkat edilmediğinde bilgisayara bağlanan USB bellek ile format atmaya çalışıldığında belleği okumama gibi sorunlar ile karşılaşılabilir.

Reklam
Reklam

USB belleği görememe durumunda yapılması gerekenlere bakacak olursak;

  • İlk olarak bilgisayar kapalı durumda iken “F2”, “F10” ya da “DEL” tuşlarından birsine basılı tutarak bilgisayarın güç tuşuna basılır. Bu kombinasyon sayesinde bilgisayar açılırken direk olarak BIOS ayarlarına bizi yönlendirecektir.
  • BIOS ayarlarına giriş yapıldıktan sonra yukarıda bulunan seçeneklerden “Boot” menüsü seçilir.
  • Açılan menüde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Ekranda Boot Mode’un Legacy, External Device Boot seçeneğini Disabled olarak görüntülüyorsanız burada bir sorunun olduğuna işarettir.

  • Böyle bir durumda yapılması gerekenler öncelikle Boot Mode kısmını UEFI olarak ayarlamaktır.
  • Daha sonrasında bir altında bulunan Externel Device Boot kısmını da Enabled olarak ayarlamaktır.
  • Bu ayarlamalar sırasıyla ve eksiksiz bir şekilde yerine getirildikten sonra “F10” tuşuna basılır ve yapılan ayarlar kaydedilip çıkılır.
Reklam
Reklam

BIOS USB görmüyor ise yukarıda belirtilen ayarları yerine getirip sorunun çözülmesi sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler: