Bir arada nasıl yazılır, bir arada kelimesinin yazımı nasıldır? Bir arada ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük konuşma dilinde yaygın olarak kullanılan pek çok sözcük yazıya dökülürken yanlışlıklar yapılabilir. Kelimelerin doğru şekilde yazılışı paragraf akışı ve kelime anlamı için oldukça önemlidir. Yazımı karıştırılan sözcükler arasında bir arada sözcüğü de yer alır. İki sözcüğün yan yana gelişi ile oluşan bir arda kelimesi ayrı mı bitişik mi yazılır kafa karıştırıcıdır. Peki, bir arada nasıl yazılır?

Ayrı kelimelerden oluşan birleşik sözcüklerin yazımı dil bilgisinde en çok karıştırılan konular arasında yer alır. Bazı durumlarda sözcükler birleşik yazılırken bazı durumlarda ise ayrı şekilde yazılması doğrudur. Ayrı yazıldığı takdirde anlamında bir bozulma olmayan sözcüklerin birleşik yazılışı doğru kabul edilir. Ancak bu kural her birleşik kelime için geçerli değildir, bazı istisnalar bulunur.

Bir arada nasıl yazılır?

Türkçe dil bilgisi konusunda yazım kuralları büyük bir yere sahiptir. Kelimelerin doğru yazılması hem anlamlarının bozulmaması için hem de akıcı paragraflar oluşturmak için gereklidir. Bir arada TDK kurallarına göre ayrı olarak yazılan sözcüklerden biridir. Birleşik yazılan sözcüklerin ayrı yazım kurallarından biri olan sözcükler ayrıldığında anlamda bir bozulma ve değişimin olmamasından ayrı şekilde yazılır. "Bir arada bitişik mi?é yazılır sorusunun cevabı bu sözcüğün ayrı şekilde yazımının doğru olduğudur.

Reklam
Reklam

Bir arada doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler

Bir arada sözcüğü yazımı karıştırılan ve sıklıkla yanlış yazılan sözcüklerden biridir. "Bir arada ayrı mı yazılır?" kafada soru işareti oluşturan bir durumdur. Sözcüğün birarada şeklinde bitişik kullanımı cümlede yazım yanlışı olmasına neden olur. Bir arada yazımı sırasında bir ve arada kelimeleri arasında boşluk bırakılması gerekir. Doğru ve yanlış yazımına örnek cümleler gösterilebilir:

  • Herkesin bir arada olduğu günler şenlik havasında geçiyor. (Burada ayrı şekilde kullanılan bir arada sözcüğü doğrudur ve cümlede yazım yanlışı yoktur.)
  • Salı günü birarada yemek yiyeceğimize dair söz verdik. (Bu cümlede bitişik yazılan bir arada sözcüğü cümlede yazım yanlışı olmasına yol açmıştır.)
Anahtar Kelimeler: