Bir Araştırmaya Katılan Gaziantepli Kadınların Yüzde 50’si, Ev Sorumluluğu Nedeniyle Çalışmak İstemiyor

Türkiye’de Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, Gaziantep’te kadınların çalışmak istememe nedenlerinin...

Türkiye’de Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, Gaziantep’te kadınların çalışmak istememe nedenlerinin en başında evin sorumlulukları geliyor.

İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Hayati Körpe’nin yaptığı araştırmaya göre, daha önceden çalışmayan ve halihazırda çalışmayı düşünmeyen kadınların çalışmak istememesinin nedenleri; evin sorumlulukları (ev işleri, çocuk ve diğer bakım sorumlulukları) yüzünden yüzde 50, eş istemedi yüzde 11,2, uzun süre iş aranıp bulunamaması, vazgeçilmesi yüzde 9,2, baba istemedi yüzde 3,1, eğitim ve gerekli mesleki becerinin olmaması yüzde 3,1, mesleğine uygun iş olmaması yüzde 2, sağlığın elvermemesi yüzde 2, ihtiyacım olmadı yüzde 1, fikrim yok yüzde 18,4 olarak belirtildi.

Reklam
Reklam

Yine Körpe’nin araştırmasına göre, çalışacak olurlarsa inaktif kadınların yapmayı düşüneceği iş tercihleri, dikiş-nakış yüzde 16,3, çocuk bakıcılığı yüzde 6,3, terzi yüzde 5, konfeksiyon yüzde 3,8, aşçılık yüzde 3,8, kuaför yüzde 3,8, öğretmenlik yüzde 2,5, temizlik elemanı yüzde 2,5, satış elemanı yüzde 1,3, muhasebe, hemşire, sekreter, takı tasarımcı, kasiyer, avukat yüzde 1,3, kadınların yüzde 36,3’ü herhangi bir meslek söylemedi. Daha önceden çalışıp ayrılan işsiz ve inaktif kadınların işten ayrılma nedenleri ise, nişanlanma, evlenme yüzde 39,5, ailenin (eş/baba) işi bırakmasını istemesi yüzde 14, evdeki sorumlulukları yeterince yerine getirememe yüzde 11,6, ücret düşük olduğu için yüzde 11,6, doğum yapma yüzde 9,3, iş yükü ağır ve yorucu yüzde 4,7, sağlık sorunları yüzde 4,7, eğitime devam etmek için yüzde 2,3 olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: